Videofelvételen megy neki a DNA-nak a szökésben lévő Ghiță

A saját televíziócsatornáján nyilvánosságra hozott felvételen hajmeresztő kijelentéseket tesz a DNA-ról és személyesen Laura Codruța Kövesiről.
Hirdetés

Sebastian Ghiţă volt képviselő szerint a december 11-ei parlamenti választások eredményeinek megmásítására használják a „hatalmasságok” az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA). Az üzletember ugyanakkor azt állítja, megfenyegették, hogy börtönbe juttatják családtagjait és barátait, amennyiben nem tesz vallomást a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea ellen.

„Engem is megkeresett nemrég a DNA egyik ügyvédje, aki köntörfalazás nélkül azt mondta: kapok még egy esélyt, ha feljelentést teszek Liviu Dragnea ellen. (…) Ugyanezzel próbálkoztak két évvel ezelőtt Ponta ellen, most pedig Dragnea a célpont. Amint úgy kívánja meg az érdek, hogy valakit elássanak, rögtön megjelennek a jóakaró feljelentők, akik tudnak mindent, hazudnak, és úgy értelmezik a dolgokat, hogy az kedvezzen az ügyésznek. Azt mondták nekem, hogy ha tudok valamit a Dragnea családról, amelyet 15 éve ismerek, békén hagyják a családomat, barátaimat. Azt mondták, beviszik a DNA-ra édesanyámat, ahogy tették azt Victor Ponta anyjával is, hogy letartóztatják a testvéremet, a barátaimat, hogy majd a börtönben találkozom velük. Azt kérték, tegyek feljelentést Dragnea ellen, hogy ne lehessen miniszterelnök” – nyilatkozta Sebastian Ghiţă a România TV által szerdán sugárzott felvételen.

A felvétel elején Ghiţă azt állítja: amennyiben az bejátszásra került, azt jelenti, hogy „egyáltalán nem állnak jól a dolgok”, illetve hogy semmilyen érvvel nem fogják tudni elhallgattatni őt. Szerinte a Szociáldemokrata Párt elnöke „folyamatosan fenyegetéseknek és zsarolásnak volt kitéve a választási kampány alatt”.

A volt képviselő arról is beszél a felvételen, hogy a Román Hírszerző Szolgálat székhelyein ismerte meg a DNA főügyészét, Laura Codruţa Kövesit, akivel 2010 és 2014 között hetente legalább két alkalommal találkozott.

„Az egyik ilyen találkozón csak Florian Coldea tábornok, Laura Codruţa Kövesi és a CIA egyik romániai vezetője volt jelen. (…) Megkérdezném Kövesi asszonyt, emlékszik-e arra a zárt körű sinaiai bulira, amelyen együtt mulattam vele és Vasile Dîncuval a La Chilia-n port című dal jogállamra írt változatára?” – hangzik el a felvételen.

Nem kívánta kommentálni Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettes Sebastian Ghiţă volt képviselő rá vonatkozó kijelentéseit. „Ez magánügy. Nem szeretném kommentálni. Ráadásul abban az időben nem viseltem semmilyen közméltóságot” – tette hozzá Vasile Dîncu.

Hirdetés

A DNA ügyészei nem sokkal a videofelvétel nyilvánosságra kerülése után jelezték, hogy a televízió székhelyén fogják megvizsgálni, milyen körülmények között készült a szökésben lévő Sebastian Ghiţă videofelvétele, és hogyan került a televízióhoz. A csatorna állítása szerint

egy hete hagyták hátra a televízió stúdiójában.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) sosem kommentálja a nyilvánosságnak szánt nyilatkozatokat – áll abban a válaszlevélben, amelyet a SRI küldött az AGERPRES hírügynökségnek. „A nyilvánosságnak szánt nyilatkozatokat – bárkitől is származzanak ezek – eddig sem kommentáltuk, és ezután sem fogjuk. Ha bárki nyilatkozni szeretne bármilyen ügyben, forduljon az illetékes szervekhez” – fogalmaz a válaszlevél, amelyet a România TV által szerdán sugárzott Sebastian Ghiţă-felvétellel kapcsolatos megkeresésre küldött a SRI.

Ghiţă ellen egyébként hat feltételezett bűncselekmény ügyében folytatnak bűnbvádi eljárást. A DNA ploieşti-i ügyosztálya előállítási parancsot adott ki múlt héten Sebastian Ghiţă nevére, miután nem jelent meg a kihallgatáson a Ponta-Blair ügyben. A volt képviselőt azóta sehol sem találják. 

Sebastian Ghițanak nem ez az első próbálkozása a DNA főügyészének lejáratására. Korábban azt állította, hogy bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy Kövesi plagizált a doktori dolgozata megírásakor. 

Hirdetés