Most már biztos: Milánóban lelőtték a berlini merénylőt

Egy igazoltatás során keveredett tűzharcba a rendőrökkel. A német hatóságok megerősítették az információt.
Hirdetés

FRISSÍTÉS:

Kétséget kizáróan megállapították, hogy a hétfői berlini kamionos merénylet feltételezett elkövetőjét, Anis Amrit lőtték le pénteken az olaszországi Milánóban – jelentette be a német szövetségi legfőbb ügyész.

Peter Frank a hatóság karlsruhei központjában tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a Milánóban rendőrökkel folytatott tűzpárbajban meghalt férfi azonosításához a Németországban rögzített ujjnyomatokat is felhasználták.

A nyomozást teljes erővel folytatják tovább, a legfőbb kérdés annak megállapítása, hogy vannak-e társtettesek és bűnsegédek, és hogy tudhatott-e valaki a merénylet tervéről.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: valóban meg kell majd vizsgálni, hogy a német hatóságok korábban miként téveszthették szem elől a közveszélyes iszlamistaként számon tartott tunéziai férfit, de elsőként a 12 halálos áldozatot és 56 sebesültet követelő támadás ügyét kell feltárni.

Németországban széles körben bírálják a biztonsági szerveket, amiért nem tudták megelőzni a merényletet, utána pedig egy ártatlan embert gyanúsítottak meg, és amikor megállapították, hogy Anis Amri lehet az elkövető, nem tudták elfogni, a tunáziai férfi így Franciaországba, majd Olaszországba menekülhetett.

A hétfői berlini merénylet feltételezett elkövetője, Anis Amri halála után sem csökken a terrorveszély Németországban, a fokozott biztonsági intézkedések továbbra is érvényben maradnak – ezt Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter  jelentette be pénteken Berlinben.

A miniszter köszöntet mondott az olasz hatóságoknak, és külön a két olasz rendőrnek Anis Amri kézre kerítéséért.
„Nagy megkönnyebbülés, hogy ez a merénylő már nem jelent többé veszélyt” – mondta Thomas de Maiziere.

A kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa közölte, hogy haladéktalanul megbeszéléseket kezd az eset szabályozási tanulságairól a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) illetékes szakminiszterével, Heiko Maas-szal, az igazságügyi tárca vezetőjével.

Aláhúzta, hogy már régen elkészült a belügyi tárca tervezete a kitoloncolási szabályok szigorításáról és az elutasított menedékkérők egy csoportjára, az úgynevezett befogadott státusban lévőkre vonatkozó előírások átalakításáról.


Hirdetés

Olasz sajtóértesülések szerint Milánóban lelőtték a berlini merénylettel gyanúsított Anis Amrit. Az elsődleges információk szerint Milánóban, egy igazoltatás során állítottak meg a gyalogosan közlekedő férfit, aki a hátizsákjából előkapott egy fegyvert és rálőtt az egyik rendőrre. Az egyenruhások viszonozták a tüzet.

A La Stampa úgy tudja, hogy a lelőtt férfi az kiáltotta Allah Aklbar, mielőtt tüzet nyitott.

A meglőtt járőr a vállán sérült meg, kórházban ápolják, de sérülése nem súlyos.

A merénylő kiléte még nem biztos, mert a lelőtt férfinél nem voltak iratok. A La Stampa úgy tudja, a férfit egy vasútállomás közelében akarták igazoltatni, és Franciaországból érkezett vonattal Milánóba.

A rendőrök egy vonatjegyet találtak nála, amelynek tanúsága szerint a franciaországi Chambéryben szállt vonatra, és Torinón keresztül érkezett Milánóba.

A német szövetségi legfőbb ügyészség kapcsolatba lépett az olasz hatóságokkal a gyanúsítottról szóló sajtójelentések tisztázása érdekében – mondta pénteken az ügyészség szóvivője.

Marco Minniti olasz belügyminiszter megerősítette, hogy a berlini merénylet gyanúsítottját lőtték le.

Hirdetés