Iliescu: nem volt minden rossz a kommunizmus idején

Ezt a forradalom kitörésének évfordulóján írta a volt elnök. De azért ma mégiscsak jobb szerinte.
Hirdetés

Nem minden volt rossz, amit a kommunizmusban megéltünk, és nem minden jó, amit ma – ezt írta blogján Ion Iliescu volt államfő, az 1989-es események egyik főszereplője a forradalom bukaresti kitörésének évfordulója alkalmából. A szocialista politikus rámutat: az 1989-es történések a román nép méltóságát, bátorságát és szolidaritását jelzik, a Ceauşescu-rendszer – amely személyi diktatúra volt – bukása pedig a kommunizmus kelet-európai bukásának jelképe.

Iliescu szerint a a forradalom utáni megvalósítások büszkeségre adnak okot, még akkor is, ha a változások munka, áldozatok és szenvedés révén valósultak meg. „Nem minden volt rossz, amit a kommunizmusban megéltünk, és nem minden jó, amit ma. Most azonban van egy többletünk: a szabadság, hogy megváltoztassuk, ami rossz. Rajtunk múlik, hogyan használjuk ki ezt a szabadságot, és hogy, ismét szolidárisan, ahogyan 1989 decemberében, a demokrácia által kezünkbe adott eszközökkel megváltoztassuk, amit meg kell változtatni. Nem idealizáljuk a demokráciát, mint politikai rendszert, ismerjük a korlátait, de tudjuk, hogy nélküle hasztalanná válna azok áldozata, akik 1989 decemberében a szabadságért harcoltak. Az áldozatuk iránti tiszteletből, és a hódolat jeleként úgy kell cselekednünk, hogy a demokrácia a romániai politikai rendszer normális állapota maradjon” – fogalmazott Iliescu.

A volt államfő szerint az euroatlanti integrációt követően Románia előtt újabb fontos csata áll, az ország fenntartható fejlesztése oly módon, hogy a lakosság jobban éljen. „Túl nagy a szegénység az országban, gondok vannak az oktatási, az egészségügyi és a szociális rendszerrel. Nem valósíthatunk meg semmit a céljainkból, ha nem leszünk egységesek, ha nem használjuk intelligensen a románok munkáját és gondolkodását. A román forradalomnak egyesítenie kell, nem szétforgácsolnia” – írta Iliescu.

Hirdetés