Elutasította a bíróság a Mikó kollégium visszaszolgáltatását

Miután az egyházkerület ismét a restitúciós bizottsághoz fordult.
Hirdetés

A Brassói Ítélőtábla december 19-i döntésében első fokon elutasította a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását Erdélyi Református Egyházkerületnek – közölte csütörtökön az egyházkerület elnöksége.

Mint ismeretes, a Mikó-üggyel kapcsolatos büntetőperben 2014 novemberében született döntés, akkor a ploieşti-i táblabíróság jogerősen szabálytalannak minősítette a sepsiszentgyörgyi ingatlan visszaszolgáltatását, a restitúciós bizottság több tagját pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság akkor elismerte, hogy nem áll hatáskörében a tulajdonjog megállapítása, így a kollégium akár a református egyházé is lehet, ezért az egyházkerület ismét a restitúciós bizottsághoz fordult.

A testület 2016 tavaszán ismét elutasította a kérést arra hivatkozva, hogy államosításkor az iskola a Református Székely Mikó Kollégium tulajdona volt (a telekkönyvi bejegyzés szerint), ennél fogva nem az Egyházkerület volt a tulajdonos.

Júniusban a Brassói Táblabíróságon újrakezdődött a per az iskola tulajdonjogát illetően. Az ügy írásos szakaszának lezárása után október 4-én volt az első tárgyalás. Az Erdélyi Református Egyházkerület a per során újabb bizonyítékokat mutatott be, amelyek kétség nélkül az Egyházkerület tulajdonjogát igazolják. December 14-én került sor a harmadik, egyben utolsó tárgyalásra, majd a bíróság 19-én ítéletet hirdetett.

Közleménye szerint az Erdélyi Református Egyházkerület több mint negyven bizonyítékot terjesztett elő, amelyek egyértelműen és meggyőzően tanúsítják, hogy a tulajdonjog alanya és a visszaszolgáltatáshoz való jog jogosultja az egyházkerület.

Hirdetés

„A per során egyetlen olyan tény sem merült fel, amely a bizonyítékaink akár részleges cáfolatát eredményezhette volna. Az az állam, amelynek végrehajtó és igazságszolgáltató hatalma saját törvényeit megszegve, és azok ellenében az egyházi javak restitúciójának folyamatát leállítja és részben visszafordítja, nem tekinthető jogállamnak. Minden egyes jogsértés és megaláztatás azonban csak azt eredményezi, hogy megújult erővel és elkötelezettséggel szolgáljuk közösségünket, és közösségünk gyarapodását. Az igazságtalanságok nem megtörnek, hanem megerősítenek abban, hogy magyar református közösségünkért érdemes és kell dolgozni. A döntésnek súlyos következményei vannak: utat nyit a magyarellenes vagy rosszindulatú állami szerveknek arra, hogy ugyanilyen módon visszaállamosítsanak bármilyen más egyházi ingatlant is.

Országszerte több száz olyan visszaszolgáltatott ingatlan van, amelyben oktatási intézmény működött, ezek mind veszélybe kerültek. Úgy véljük, a bíróság azt üzeni döntésével, hogy visszaállamosíthatóvá válnak nemcsak az iskolák, hanem minden eddig visszajuttatott ingatlan. Kijelentjük, hogy a restitúciós folyamat véglegesen leállt Romániában, sőt úgy tűnik a román állam minden szerve azon van, hogy visszaállamosítsa a jogos tulajdonosainak megítélt ingatlanokat”

– olvasható az egyházkerület közleményében.

A határozat ellen az Erdélyi Református Egyházkerület tiltakozik és fellebbezni fog, az ítélet indoklásának kézhezvétele után a pedig a tényhelyzet és a bizonyítékok teljes körű bemutatásával egybekötött sajtótájékoztatót tartanak.

Hirdetés