Băsescu iráni iszlám stílusú vezetést vizionál Romániának

Dragnea lesz az ajatollah szerinte.
Hirdetés

Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szerint nem kellene Romániában olyan „iszlám stílusú vezetést” meghonosítani, mint amilyen Iránban van.

A politikus az elnöki hivatalban folytatott kormányalakítási egyeztetések alkalmával csütörtökön beszélt erről a jelen lévő újságíróknak, miután a PMP küldöttsége találkozott Klaus Iohannis államfővel.

Băsescu arra utalt, hogy a választásokon győztes és kormányalakításra készülő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea, akit egy jogerős ítélet megakadályoz abban, hogy magának kérje a miniszterelnöki posztot, a nagypolitikában ismeretlennek számító bizalmi emberét, Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési minisztert jelölte maga helyett a kormányfői posztra.

Băsescu szerint Shhaideh semmilyen politikai tapasztalattal nem rendelkezik, és nem tartozik a PSD döntéshozatalának „kemény magjához”, így félő, hogy csak Dragnea kirakatembere lesz. A volt elnök ezt a helyzetet az iráni modellhez hasonlította, ahol van ugyan kormány, de a fontos döntéseket szerinte az ajatollah (vagyis Irán legfőbb polititikai és vallási vezetője) hozza.

Hirdetés

Băsescu azt is elmondta csütörtökön az újságíróknak, hogy tudomása szerint Shhaideh szíriai férje húsz évig a damaszkuszi mezőgazdasági minisztériumban dolgozott, de azt kérdésre sem volt hajlandó kifejteni, hogy mi a jelentősége ennek az információnak.

A miniszterelnök-jelölthöz hasonlóan Konstanca megyei Băsescu beszámolt róla: megkérdezte tatár ismerőseit, mi a véleményük a számára is ismeretlen Shhaidehről és mindenkitől csak jót hallott róla. A volt államfő csütörtökön Facebook-bejegyzésben szólította fel Sevil Shhaidehet, hogy „kiváló hírnevét” ne áldozza fel „mások politikai céljaiért” és ne fogadja el a jelölést.

Hirdetés