Elképzelhető, hogy Dragnea még parlamenti képviselő sem lesz

Büntetett előélete ebbe is bekavarhat.
Hirdetés

Elveszítheti képviselői helyét Liviu Dragnea PSD-elnök, akit Teleorman megyében választottak meg. A képviselőház szabályzatának egyik paragrafusa ugyanis kimondja, hogy érvényteleníteni lehet egy képviselő mandátumát, ha az illető személyt jogerősen elítélték valamilyen, a választásokkal kapcsolatos bűncselekmény miatt.

Dragneát pedig áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Traian Băsescu államfői tisztségből való felfüggesztésére kiírt 2012-es népszavazáson elkövetett választási csalás miatt.

Csakhogy a mandátumtól való megfosztás nem automatikus: a mandátumigazoló bizottság javasolhatja ugyan, de erről a plénumban is szavazni kell, ott pedig a PSD-nek az ALDE-val együtt többsége van. Ha a plénum mégis megszavaz egy problémás mandátumot, marad még egy megoldás: az ellenzéki pártok az alkotmánybírósághoz fordulhatnak.

Mint ismeretes, büntetett előélete miatt Dragnea miniszterelnök sem lehet, egy 2001-es törvény ugyanis kimondja, hogy jogerősen elítélt személyek nem lehetnek a kormány tagjai.

Hirdetés