Egyre valószínűbb: Tulcea megyében is lesz képviselője az RMDSZ-nek

Létszámában és arányaiban is erősebb RMDSZ-frakció körvonalazódik a karcsúbb parlamentben.
Hirdetés

A legutóbbi, 2012-es választásokhoz képest valószínűleg hárommal több, vagyis harminc törvényhozói mandátumot szerzett a parlamentben az RMDSZ jelöltlistája a vasárnapi választásokon, miközben a parlament létszáma jelentősen csökkent – tájékoztatta az MTI-t Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerdán.

A központi választási bizottság utoljára kedd reggel közölt – 99,82 százalékos feldolgozottságú – részeredményeket, ezek alapján biztosnak tűnik, hogy 18-ról 21-re nő a képviselők száma, a szenátusban pedig kilenctagú marad az RMDSZ-frakció egy karcsúbb parlamentben – magyarázta az ügyvezető elnök.

Az RMDSZ azt valószínűsíti, hogy Arad, Brassó és Tulcea megyében is lesz képviselője, Hargita megyében egy ötödik mandátuma, de elveszíti a Temes megyei képviseletét. A szenátusban az RMDSZ-frakció változatlan létszáma mellett is lesz változás: Szilágy megyében nem lesz már szenátora a szövetségnek, és elveszti a második Kovászna megyei szenátori mandátumot, de Maros megyében és Bihar megyében is az eddigi egy-egy helyett két-két szenátora lesz – mondta Kovács Péter.

Az ügyvezető elnök hangsúlyozta: mindezt a 99,82 százalékos feldolgozottságú részeredmények alapján számolták ki, de még nem lehet teljes biztonsággal megmondani, melyik megyében kap a töredékvoksokból plusz mandátumokat a szövetség.

Hirdetés

„A visszaosztási köröknél annyira bonyolult összefüggések vannak, hogy húsz Iași megyei szavazat akár Tulcea, akár Temes megyében is mandátumot jelenthet” – magyarázta. Hozzátette: a közhiedelemmel ellentétben a politikai alakulatok nem tudják befolyásolni az újraosztást aszerint, melyik választókerületben akarnak töredékvoksokból mandátumot. Ez „tiszta matematika”, amelyet az úgynevezett d’Hondt-módszer alapján számolnak ki.

Az RMDSZ képviselőházi jelöltlistája Temes megyében 8316, Tulcea megyében pedig 245 szavazatot kapott. Míg a 2012-ben megválasztott 588 tagú parlamentben az RMDSZ-képviselők és szenátorok aránya 4,59 százalék volt, a vasárnap megválasztott 466 tagú bukaresti törvényhozásban az RMDSZ-frakciók súlya várhatóan 6,44 százalékos lesz. 

Hirdetés