Tőkés: az RMDSZ félrevezette a neki kampányoló magyarországi politikusokat

Az RMDSz a romániai MSZP, a listáira nem lehet jó lelkiismerettel szavazni – mondja.
Hirdetés

Mélységes csalódását fejezte ki Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke amiatt, hogy „a magyarországi politika több jeles képviselője – az RMDSZ által félrevezetve – óvatlanul és kritikátlanul a teljesnek nem mondható »magyar összefogás« mellett korteskedik ezekben a napokban átvéve és visszhangozva azokat a fél- és részigazságokat, amelyekre a Verestóy-párt és az általa bekebelezett Magyar Polgári Párt a kampányát felépítette”.

Tőkés szerdai, nagyváradi sajtótájékoztatóján példaként említette Kövér Lászlót, aki

„korábbi önmagát cáfolva közösködött erdélyi kortesútján az RMDSZ és az MPP kétes hírű vezéreivel”,

valamint Semjén Zsoltot, aki szerinte fölöslegesen riogatja az erdélyi magyarságot, hiszen a magyar közösség parlamenti jelenléte nincs veszélyben, a választási törvény értelmében.

„Az RMDSZ nem más, mint a romániai MSZP. Választási hazugságkampánya posztkommunista politikai módszertanára vall. Az erdélyi nemzeti oldalt megosztva – az MPP-t bekebelezve és az Erdélyi Magyar Néppártot kitaszítva – román állami segédlettel és finanszírozással él és uralkodik. Elszabadult korteshadjáratában a »magyar képviselet« sorsdöntő fontosságával és elvesztésének a veszélyével riogat, miközben a »Lex UDMR« alternatív választási küszöbje által parlamenti tagsága eleve biztosított. Közhelyes megállapítás, hogy a választások alkalmával a román fél minden esetben notórius módon előhúzza a »magyar kártyát«. Ez esetben viszont legalább ennyire igaz, hogy pártpolitikai céljai elérése végett az RMDSZ a »román kártyát« alkalmazza. Minden valóságtartalmuk ellenére erről szól a magyar sérelmek intenzív bevetése” – írja kiadott nyilatkozatában Tőkés.

Az EP-képviselő szerint fura fintora a sorsnak, hogy a „többszörösen levizsgázott román politikai elit” a parlamenti választáson újrázni készül, a felmérések pedig

„a csontja velejéig korrupt utódkommunista” PSD

győzelmét jósolják, noha a tavalyi Colectiv-tűzeset nyomán a népharag az egész romániai politikai osztály és „posztkommunista berendezkedés” azonnali leváltását követelte. „Üdítő kivételt” jelent ebben a tekintetben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) újdonsült pártja – mondta Tőkés.

Szerinte a visszarendeződési jelenség alól az RMDSZ sem képez kivételt.

Hirdetés

„Nem igaz tehát, hogy egy egyeduralmi pozícióban lévő magyar párt jelöltlistáinak kínálata érdemben a megújulás irányában mutatna. A hetedik mandátumukat követően is újrázni készülő Verestóy Attila szenátor és Márton Árpád képviselő lejáratódott személye állításunkat jól példázza. Mint ahogyan a bihari Szabó Ödön és Biró Rozália újraindítása is a régi korrupt irányvonal túlélési szándékát tanúsítja, félve őrzött mentelmi joguk biztosításával” – mondta.

Tőkés úgy véli, az elmúlt két és fél évtizedben

az RMDSZ gyakorlatilag elárulta a saját programjában meghirdetett közösségi önrendelkezés ügyét

– ezért a hisztérikusan hangoztatott „románveszélyen” alapuló választási kampánya teljességgel hiteltelen.

Az erdélyi magyarság mostanra kialakult helyzete és a magyar képviselet végletes meggyengülése miatt elsősorban az RMDSZ-t terheli a felelősség – vélte.

Tőkés László elmondta: ő maga elmegy ugyan szavazni vasárnap, hiszen a jelenléti aránnyal erőt lehet felmutatni, ugyanakkor azt tanácsolja, hogy ki-ki szavazzon meggyőződése, lelkiismerete szerint. De „jó lelkiismerettel aligha lehet a Maros, a Bihar vagy pedig a Hargita megyei »magyar« listára szavazni annak tudatában, ahogy azt »az opportunista, megújulásra és megigazulásra képtelen« RMDSZ összeállította”.

Hirdetés