Ez egy ilyen nap: Izsák Balázs bepanaszolta Băsescut

Mégpedig a választási hatóságnál, mivel tilos uszító kampányüzeneteket megfogalmazni.
Hirdetés

Bepanaszolta magyarellenes kijelentései miatt a román Állandó Választási Hatóságnál Traian Băsescu volt román államelnököt Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke – közölte kedden az SZNT sajtószolgálata.

A volt elnöknél és jelenlegi szenátorjelöltnél, mint köztudott, az verte ki a biztosítékot, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter megtiltotta a magyar diplomatáknak a részvételt a december 1-i román nemzeti ünnepen. Facebook-posztjában válogatott szitkokat szórt „Orbán Viktor barátjának” kormányára, megjegyezvén, hogy „az igazi Románia a Tiszáig tart”, és kilátásba helyezte, hogy erre esetleg katonai erővel is emlékeztethetik a magyar felet.

(Ha lemaradt a Băsescu-botrányról, itt találja összefoglalónkat.)

Izsák Balázs a beadványában a választási törvénynek azon előírásaira hivatkozott, amelyek tiltják a választási kampány során uszító vagy diszkriminatív választási üzenetek megfogalmazását. Úgy vélte, az üzenet ellentétes a Magyarország és Románia között a megértésről, az együttműködésről és a jószomszédságról szóló szerződéssel, valamint az ENSZ Alapokmányával, amely határozottan tiltja, hogy ENSZ-tagállamok más államokat, azok területi épségét fenyegessék.

Hirdetés

Izsák Balázs felháborítónak és megengedhetetlennek tartotta, hogy valamely képviselőjelölt egy szomszédos, szövetséges ország elleni felbujtás kampányeszközével próbáljon a törvényhozásban képviseletet nyerni, de magyar nemzetiségű romániai állampolgárként, magyar nemzeti identitásában is sértőnek és gyűlöletkeltőnek tartotta Traian Băsescu megjegyzéseit.

 

Hirdetés