Visszakerült Budapest a bukaresti diadalívre

Valószínűleg a kommunisták vakolták be a román katonák által meghódított városok listáján. Sokba fájt a fővárosnak a diadalív felújítása.
Hirdetés
Visszakerült a rejtélyes körülmények között bevakolt, a román hadsereg 1919-es budapesti bevonulására emlékeztető felirat a helyreállított bukaresti diadalívre, amelyet hétfőn avatott fel Gabriela Firea főpolgármester. Az 1922-ben emelt, 27 méter magas diadalívre azokat a településneveket vésték fel, ahol a román hadsereg dicsőséget szerzett magának az első világháborúban. A háborút Románia a győztes oldalon, valamennyi románok által is lakott területet egyesítve fejezte be.
 

A tizenkét településnév között szereplő Budapest 

feliratot a főpolgármesteri hivatal egy korábbi közleménye szerint 1953-ban, a kommunisták vakolták be, vélhetően azért, mert akkor nem voltak büszkék a Magyar Tanácsköztársaság vörös hadserege felett aratott győzelemre. 
 
A román sajtóban azonban rendszeresen felüti fejét az a híresztelés, miszerint a román hadsereg budapesti bevonulásának emlékét a magyarok miatt kellett törölni, „mert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) folyton hatalmon volt”, és a magyaroknak „nem tetszett” a felirat.
 

A restaurálás csaknem három évet vett igénybe, 

és a tervezettnél másfél millió euróval többe is került. A helyreállításra természetesen nemcsak a Budapest felirat és a kommunisták által eltávolított más domborművek visszahelyezése miatt volt szükség: a műemlék – a szokásos felületi kezeléseken kívül – rezgéscsillapító alapozást kapott, így most már egy Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengést is kibír.
 
A munkálatokhoz szükséges több mint 30 millió lej kétharmadát a regionális fejlesztési uniós alapból kellett volna lehívni, míg a román állami költségvetésből 8,5 millió lejt, a fővároséból pedig 2,4 milliót irányoztak elő. A főváros önkormányzatának azonban a tervezett négyszeresébe került a felújítás, mert a munkálatok nem fejeződtek be 2015 végéig, az uniós támogatás egy része elúszott, és Bukarestnek így több mint kilencmillió lejjel kellett hozzájárulnia a diadalív restaurálásához.
 
Gabriela Firea főpolgármester az avatón megígérte: a műemlék múzeumát és kilátóját ismét megnyitják a látogatók előtt. A bukaresti diadalív „igazi” avatója a december elsejei katonai parádé lesz, amikor – két év szünet után – ismét áthaladhatnak alatta a román nemzeti ünnepen felvonuló fegyveres alakulatok.

Hirdetés