Közösen szurkoltak az anyaországi és erdélyi magyarok a Kárpát Kupán

A hétvégi női kézilabda Kárpát Kupa legfőbb tanulsága, hogy lehet román–magyar meccset játszani sportszerű szurkolás mellett is, a kolozsvári sportcsarnokban sem a magyar, sem a székely zászló, sem a „Ria-ria-Hungária!” buzdítás nem zavarta a hazai szurkolókat.
Hirdetés

A négycsapatos tornát a magyar válogatott nyerte, a döntőben 29-24-re legyőzve Románia A csapatát.

Mivel a hollandok csak a B csapatukat küldték el Kolozsvárra, a negyedik résztvevő pedig Románia B csapata volt, igazi sportértéke csak a vasárnap esti Románia–Magyarország mérkőzésnek volt. Mindkét csapat a december 4-én kezdődő Európa-bajnokságra készül, új edzők irányításával, akik viszont talán még a saját csapatuknál is jobban ismerték az ellenfél játékosait. A román csapat szövetségi kapitánya, a spanyol Ambros Martín ugyanis főállásban évek óta a Győri Audi ETO KC edzője, míg a magyarokat irányító dán Kim Rasmussen májusban még a CSM Bukaresttel nyert Bajnokok Ligáját – pont a győriek ellen.

A meccs első 20 percében a románok voltak jobbak, utána viszont Klivinyi Kinga (10 gól) és a román nézők között is roppant népszerű Görbicz Anita (8) szétbombázták az ellenfelet, amely annyira elbizonytalanodott, hogy az utolsó tíz percben már a büntetőit sem tudta belőni.

Az elején a teremben még szétszórt magyar szurkolók, anyaországiak és erdélyiek a második félidőben már összegyűltek a közös szurkolásra. A román reakció azonban erre is csak annyi volt, hogy hatgólos hátrányban is próbáltak magasabb hangerőre kapcsolni, a hangulat azonban messze volt a félelmetestől: a szövetség túl magasra belőtt jegyárai miatt csupán erős félház, mintegy 4000 néző volt a meccsen.

A díjátadáson a kupa mellett a legjobb játékosnak járó díjat is elvitték Klivinyi révén a magyarok, a románok viszont a legjobb kapust adták Denisa Dedu személyében. A torna lezárása azonban Aurelia Brădeanuról szólt, a 254-szeres válogatott klasszis ugyanis ez alkalommal vonult vissza a nemzeti együttesből. A három olimpiát megjárt, világbajnoki ezüst- és bornzérmes, ifjúsági világbajnok, BL-győztes játékos 2004 és 2011 között a Győr játékosa volt, a magyar válogatott pedig megtisztelte azzal, hogy ő lőhette a meccs első gólját. 

Elsöprő lendület: a magyar válogatott elgázolta a románt|Fotók: Riti József Attila

Győr is eljött Kolozsvárra szurkolni

Lukács Viktória (66) lövése – ez is bement

Ambros Martin: hát kellett ez nekem?

Hirdetés

Az elődöntőben Hollandia B csapatát verték 30-26-ra a magyarok

Bemelegítés

Marosvásárhelyi gyerekek biztatták a hollandok ellen a magyar válogatottat

Székely zászló a leláton: senkit sem zavart

Visszavonuló román és győri legenda: Aurelia Brădeanu

Görbiczék vitték el a Kárpát Kupát

Hirdetés