Kiderült, miért maradnak majd havasak az utak Hargita megyében

A parajdi sóbánya megyéjében nincs elég só. Van baj elég. Hó szerencsére még alig.
Hirdetés
Elégtelenek a készletek csúszásgátló anyagokból, nincs megfelelő fedett raktár ezek tárolására, és elavult a géppark – sorolta a hiányosságokat hétfőn, a Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelőség tanácskozásán Cătălin Romanescu, az útügyi igazgatóság Hargita megyei vezetője. 
 
Cătălin Romanescu szerint fedett raktárak nélkül nem lehet európai szintű hóeltakarítást végezni. Példának Magyarországot hozta fel, ahol nem használnak olyan csúszásgátlót, amelynek nedvességtartalma meghalad egy bizonyos határértéket (ez só esetében egy százalék), míg nálunk ezeket a szabad ég alatt tárolják. Az útügyi szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a készletek is elégtelenek: 
a most meglévő mennyiséget egy másfél napos havazás alatt teljes egészében elhasználnák. 
Hiányolja, hogy nem alakítottak ki parkolókat az úttest mellett, hogy legyen, ahol megállniuk a gépkocsiknak, ha bizonyos útszakaszokon a rossz időjárás miatt korlátozásokat léptetnek érvénybe. „Nem értem, mi történik Bukarestben, de az autópark 2,5-szer olyan idős, mint amilyen a jogszabályok szerint lehetne, ráadásul karbantartásra, javításra tavasz óta nincs pénz” –nyilatkozta Romanescu. 
 
Adrian Jean Andrei prefektus azt mondja: minderről korábban is beszámolt az országos útügyi társaság (CNADR) illetékeseinek, ígéretet már 2014-ben kapott a megoldásra, de egyelőre semmi konkrét lépés nem történt, jóllehet közismert, hogy Hargita megyében hosszabbak és keményebbek a telek, mint az ország többi részében. 
 
A megyei utak hótalanítására érvényben van egy többéves szerződés, és megfelelő mennyiségű csúszásgátló anyag is rendelkezésre áll – nyilatkozták a megyei tanács szakemberei.

Hirdetés