Negyven juhot tépett szét egy farkasfalka Hargita megyében

Nemcsak a medvék, a farkasok is komoly károkat okoznak a Székelyföldön.
Hirdetés
Farkasfalka támadott rá egy juhállományra a Szépvízhez tartozó Bükklokon, Hargita megyében. Az összesen 150 juhból álló nyájnak majdnem a fele odaveszett: negyven állatot téptek szét a farkasok, harmincat pedig azóta sem találnak. 81 birkát a lakosok segítségével terelt össze a gazda, de köztük is sok a sérült. Két pásztorkutya is odaveszett.
 
A 70 éves tulajdonos, Antal Béla elmondta: volt már olyan, hogy a farkasok vagy medvék elragadtak egy-egy jószágot, de ilyen nagy kárra még nem volt példa. Becslése szerint a juhok értéke meghaladja a 10 ezer lejt.
 
A Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség és a helyi hatóságok már vizsgálják, hogyan kártalanítható a gazda, de a folyamat közismerten nehézkes. Szabó Szilárd, a környezetvédelmi ügynökség munkatársa szerint az emberi gondatlanság is az okozója az ilyen eseteknek.
 
Hozzátette: a farkasok támadási ösztöne rendkívül erős, ha egy nyáj nincs megfelelően őrizve, addig támadnak, amíg mozgó célpontot látnak. Hargita megyében főleg ősszel, a birkák behajtása után fordulnak elő hasonló esetek, évenként általában 3-4 alkalommal.  

Hirdetés