Feketeleves a román sovinisztáknak a Fekete Péntek miatt

Bogdan Diaconuék a választók megvesztegetése miatt üthetik meg a bokájukat.
Hirdetés

Az ügyészségnek és az állandó választási hatóságnak (AEP) kell kivizsgálnia Romániában, hogy a választók megvesztegetésének minősül-e a magyarellenes Egységes Románia Párt (PRU) internetes felhívása, amelyben a Romániában is népszerű árleszállítási akcióra, az úgynevezett Black Friday-re hivatkozva nyeremények ígéretével próbál híveket toborozni – közölte a Mediafax hírügynökség vasárnap.

A feljelentést a Maros megyei választási bizottság küldte a vádhatóság és a választási hatóság elé, miután Bogdan Diaconu pártjának Maros megyei képviselőjelöltje, Sergiu Astelean közösségi oldalán népszerűsítette a párt internetes oldalán napok óta olvasható felhívást.

A PRU honlapján vasárnap is nyitóoldalon szerepelt még a Black Friday a PRU-nál című hirdetés – rákattintottunk a honlapra, tényleg a címlapképként használt hirdetés jött szembe. Eszerint a PRU „tehetősebb” tagjai november 18-ától kezdődően Samsung, Iphone, Huawei és egyéb márkájú okostelefonokat ajándékoznak a PRU más, beiratkozott vagy támogató tagjainak. A felhívás oldalán az érdekeltek azonnal kitölthetik a párthoz való csatlakozáshoz szükséges adataikat.

A Digi 24 hírtelevízió szerint a PRU nemcsak az interneten, hanem a szociáldemokratáktól a PRU-ba átigazolt, különböző korrupciós ügyekben vádlottként szereplő Sebastian Ghiță parlamenti képviselő és médiamágnás televíziójában is tág teret szentelt a „politikában premierszámba menő” fekete pénteki akciónak.

A büntető törvénykönyv szerint aki pénzt vagy egyéb anyagi hasznot ígér vagy ad egy választónak, annak érdekében, hogy az egy bizonyos jelöltre vagy jelöltlistára szavazzon, hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel és a közügyektől való eltiltással sújtandó.

Hirdetés