Ezt kell megugrani a pártoknak

Pontosította a parlamenti küszöbö(ke)t a BEC.
Hirdetés
A szenátorok és képviselők megválasztásáról szóló törvény bizonyos előírásainak alkalmazásával kapcsolatos határozatot fogadott el csütörtöki ülésén a Központi Választási Iroda (BEC). 
 
A parlamenti választásokat szabályozó 2015/208-as törvény értelmében urnazárás és a jegyzőkönyvek kézhezvétele után a Központi Választási Iroda megállapítja, hogy mely alakulatok teljesítették a választási küszöböt, azaz szerezték meg a mandátumhoz szükséges minimális szavazatszámot. 
 
A parlamenti küszöb mind a képviselő-, mind a szenátorjelölti listák esetében az országos szinten leadott érvényes voksok 5%-át jelenti. 

Emellett létezik egy úgynevezett alternatív választási küszöb, amely azon alakulatok számára is lehetővé teszi a mandátumszerzést, amelyek országos szinten nem teljesítették ugyan az 5%-ot, de négy választókerületben sikerült megszerezniük a leadott érvényes voksok 20%-át. 
 
Ez utóbbi kitételt pontosította a BEC, hangsúlyozva, hogy akkor tekintik teljesítettnek a választási küszöböt, ha a négy választókerület mindegyikében sikerül megszereznie az alakulatnak a leadott érvényes szavazatok 20-20%-át. 
 
A BEC megállapította továbbá, hogy az 5%-os parlamenti küszöböt akkor is teljesítettnek tekintik, ha egy alakulatnak csak a szenátusi, vagy csak a képviselői jelöltlistái szerzik meg a voksok legalább 5%-át. Ez esetben a parlamentnek csak abban a házában jut mandátumhoz a párt, amelyben sikerült teljesítenie a választási küszöböt. 
 
Ez az előírás nem alkalmazandó azon nemzeti kisebbségek szervezeteire, amelyek országos jelöltlistát állítottak. 
 
A BEC ugyanakkor határozatában hangsúlyozza, hogy a kiosztásra kerülő mandátumok száma egyik választókerületben sem haladhatja meg a törvény által megszabott mennyiséget. 

Hirdetés