Nem lelik nyomát az eltűnt gyergyói hegymászóknak

A testvérpár Románia legmagasabb csúcsának meghódítására indult, négy napja nem hallani felőlük.
Hirdetés

Argeș és Brassó megyei hegyi mentők, valamint a hegyi csendőrség egységei negyedik napja keresnek két gyergyószentmiklósi hegymászót, akiknek szombaton veszett nyoma a Fogarasi-havasokban.

Az esetről a Digi24 hírtelevízió számolt be szerdán. A testvérpár szombaton indult el megmászni a Fogarasi havasok és egyben Románia legmagasabb csúcsát, a 2544 méter magas Moldoveanut. A Fogarasi-havasokban azonban a hét végén helyenként egyméteres hó hullott. A mentőket a családjuk riasztotta, miután nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot. Autójukat hétfőn megtalálták a Brassó megyei Felsőszombatfalva közelében, a Fogarasi-havasok lábánál.

Amint a hírtelevízió közölte, a 37 és 34 éves férfi keresésében mintegy harmincan vesznek részt. Az Adevărul szerint szerda délben helikopterrel is átfésülték azt az útvonalat, ahol a hegymászók haladhattak.

A Maszol.ro portál úgy tudja, hogy a gyergyószentmiklósi testvérek megfelelő felszereléssel másztak, de nem rendelkeztek a téli hegymászáshoz szükséges tapasztalattal. Egy napra vittek élelmiszert magukkal.

Hirdetés

A Hargita megyei hegyi mentőszolgálat vezetője, Fekete Örs a portálnak elmondta, a helyszínen tartózkodó hegyi mentők nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy élve megtalálják a gyergyói magyar hegymászókat. A keresést az is nehezíti, hogy a frissen lehullott hó következtében nagy a lavinaveszély.

 

Hirdetés