A kolozsvári repülőtér elszipkázza a vásárhelyi járatok egy részét

Mert a vásárhelyi repülőtér illetékesei nem mondtak igazat.
Hirdetés

November 16-ától a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér fogadja például a Wizzair londoni járatait, vagy a Frankfurt-Hahn reptérre irányuló járatot, ami eddig kizárólag Marosvásárhelyről indult.

David Ciceo, a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér igazgatója megmagyarázza a döntés okát: „A marosvásárhelyi repülőtér kifutópályájának kapacitása nem bírja el az ott leszálló járatok gyakoriságát.”

A probléma Ciceo szerint akkor fogalmazódott meg, amikor az illetékes szakmai intézmények nyomására a vásárhelyi repülőtérnek közzé kellett tennie a kifutópálya reális kapacitását. A korábban közölt kapacitás nem felelt meg a valóságnak. A leszállópálya kapacitása ugyanis meghatározza a pályán leszállni engedélyezett járatok számát.

Így történhetett, hogy a vásárhelyi járatok egy része november 16-ától „átköltözik” Kolozsvárra. „Az új kifutópálya kulcsfontosságúnak bizonyult. Ha nem sikerült volna befejeznünk, a légiforgalom másfele irányul, ami katasztrófát jelentene a repülőtérnek és Kolozsvár gazdaságának”, jelentette ki Ciceo.

Hirdetés