29 éve tört ki a brassói munkáslázadás

Gyorsan leverték, lassan el is felejtjük.
Hirdetés

29 évvel a brassói munkáslázadás kitörése után, kedden katonai és egyházi ceremóniával emlékeztek meg az eseményről azon a helyen, ahol a résztvevő több mint tízezer ember 1987. november 15-én letérdelt, és elénekelte a Deşteaptă-te Românét, és az skandálták, hogy Le Ceauşescuval! 

 
„Meg kell őriznünk ezen bátor emberek emlékét, akik 1989 előtt szembe mertek fordulnia a kommunizmussal” – mondta beszédében Ciprian Băncilă, Brassó megye prefektusa. 
 
Octav Bjoza, a Volt Politikai Foglyok Országos Szövetségének elnöke szerint ennek a napnak fontosnak kellene lennie Románia számára, és sajnálattal vette tudomásul, hogy kevés fiatal jelent meg a megemlékezésen. 
 

A brassói felkelés 

1987. november 14-én éjjel kezdődött a Steagul Roşu kamiongyár matrica részlegén. Másnap a kommunista párt székháza elé vonultak. 
 
Ceauşescu portréit leverték a falakról és elégették. A Szekuritate durván feloszlatta a tömeget, több embert letartóztattak. Ezeket első fokon halálra ítélték, ám a nemzetközi közvélemény nyomására megváltoztatták az ítéletet. 61 személyt deportáltak, 27-et kényszermunkahelyre küldtek. 

Hirdetés