Problémákat okoz a hó – Váradon is lehavazott

A jelek szerint idén nagyon sietett a tél.
Hirdetés

Megérkezett a tél Erdélybe és a Partiumba: mint az képünkön is látható, bár ez novemberben, főleg az elején nagyon ritka, vasárnap reggelre Nagyváradon is lehavazott.

Van, ahol gondokat is okozott a lehullott hómennyiség: Kolozs megyében, Gyerővásárhely közelében az 1-es főúton lassú a forgalom, mivel két kamion is kisodródott.

A Hunyad megyei Marosnémetinél a 7-es főúton kellett baleset miatt leállítani a forgalmat.

A meteorológiai szolgálat szerint a vasárnap hajnalban elkezdődött havazás Máramaros, Suceava, Botoșani, Szilágy, Beszterce-Naszód, Bihar, Kolozs, Maros, Hargita, Neamț, Iași, Arad, Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Bákó, Vráncsa, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Krassó-Szörény és Hunyad megyékre terjed ki. A Déli-Kárpátok térségére narancs színű hóriasztást adtak ki.

A hófúvás miatt a látótávolság 50 méter alá csökken.

Bukarestben húsz autót rongáltak meg a szombat éjszakai viharos szélben kidőlt fák.

Az erdélyi megyékben is, a Keleti-Kárpátokban a Moldva felé vezető közúti átkelők egy részén forgalomkorlátozást vezettek be a 7,5 tonnánál súlyosabb tehergépkocsik számára. A bukovinai Szucsáva megyében a havazás fennakadásokat okozott a közlekedésben, a még nyitva lévő hágókon ugyanis csak lépésben tudnak haladni a nyergesvontatók.

Hirdetés

Maros megyében kétezer lakás maradt áram nélkül: Vámosgálfalván, Haranglábon, és Szászbogácson, illetve a Dicsőszentmárton-Gyulakuta útvonalon, ahol négy transzformátorállomás mondta fel a szolgálatot a hófúvásban.

Marosvásárhelyen három autót kidőlt fák rongáltak meg, 170 kilométernyi megyei útra pedig még hóeltakarítási szerződést kell kötnie a megyei tanácsnak. A forgalmasabb utakon azonban takarítás nélkül sem rakódott le hóréteg, mert a hőmérséklet fagypont felett van.

A Hunyad megyei Petrozsény térségében a Páring hegység egy üdülőtelepéről sífelvonóval kellett lehozni vasárnap egy osztálynyi gyereket, miután az utóbbi órákban hullott 80 centiméternyi hó miatt a telep közúton megközelíthetetlenné vált.

Hétfőtől várhatóan mérséklődni fog a szél, csak néhány moldvai megyében okozhat még gondot a hófúvás.
 

Hirdetés