Amerikai elnökválasztás: Trump vezet, szoros a verseny

Érhet a meglepetés. Trump kulcsfontosságú államokban győzött, de több államban is fej-fej mellett állnak a jelöltek.
Hirdetés

Elképesztően izgalmasan alakul az egyesült államokbeli elnökválasztás állása: miután az államok többségében már megszámolták a szavazatok jó részét, Donald Trump, a rebublikánusok jelöltje vezet a demokrata Hillary Clintonnal szemben.

Mint ismeretes, a szavazók a számukra rokonszenves elnökjelöltet támogató elektorokra voksolnak. Két szövetségi tagállamot, Maine-t és Nebraskát kivéve az a jelölt, aki az adott államban a legtöbb voksot kapja, az összes elektor támogatását maga mögött tudhatja. Minden államnak annyi elektora van, ahány képviselője és szenátora a kongresszusban, és bár a szövetségi fővárosnak, Washingtonnak sem képviselője, sem szenátora nincs, három elektort küldhet az elektori testületbe. Így áll össze az 538 tagú elnökválasztó kollégium. Az Egyesült Államok következő elnöke az lesz, aki megszerzi legalább 270 elektor támogatását.

Az országos televíziós csatornák a rendelkezésre álló eredmények alapján megpróbálják modellezni az állást. A demokratákhoz közel álló CNN szerint Trump eddig 238 elektort szerzett meg a szükséges 270-ből, Clinton pedig 215-öt. A republikánusokat támogató Fox News-nál Trump 254-en áll, Clinton pedig a CNN-hez hasonlóan 215-ön.
82 százalékos feldolgozottság mellett ez annyit jelent, hogy Trumpra 56 800 ezren, Clintonra pedig 52 300 ezren szavaztak.

Az állás igen szoros Michigan, Pennsylvania, New Hampshire és Wisconsin államban is, bár Trump az államok többségében minimális előnnyel vezet.

A kulcsfontosságú Floridában, Ohióban, Észak-Karolinában, Iowában és Texasban Trump nyert, míg Kalifornia Clintoné, és New York is a demokrata jelöltre szavazott.
 

Hirdetés