Végre tisztáznák, miként kerültek hatalomra Iliescuék

Emberiesség ellen elkövetett bűnök gyanúja miatt indítottak eljárást. Fókuszban a 1989. december 22-e utáni események.
Hirdetés

Elrendelte a katonai ügyészség az 1989-es forradalom ügyében indított vizsgálat kiterjesztését – jelentette be szerdán a főügyészség. Emberiesség ellen elkövetett bűnök gyanúja miatt indult in rem eljárás, melynek fókuszában az 1989. december 22-e utáni történések állnak.

A főügyészség közlése értelmében az 1989-es forradalom dossziéjának irataiból kiderül, hogy az 1989. december 22-e után hatalomra került új politikai és katonai vezetés olyan intézkedéseket rendelt el a hatalom megőrzése érdekében, amelyek

sok ember halálát, fizikai vagy pszichikai sérülését okozták.

Az ügyészek szerint az a tény, hogy több településen is fegyveres incidensekre került sor, arra enged következtetni, hogy előre elkészített terv alapján zajlott minden intézkedés, amelynek az volt a célja, hogy az új vezetők legitimálják hatalmukat.A védelmi minisztérium vezetőségének megosztásával, illetve hamis rendeletek és parancsok kiadásával a katonai erők megtévesztése volt a cél, ugyanakkor a terv része volt a lakosság utcára való kicsalása és felfegyverzése, továbbá az, hogy polgárháború látszatát keltsék, amelyben a védelmi minisztérium és a belügyminisztérium egységei szállnak szembe egymással – áll a főügyészség közleményében.

A terv kivitelezésébe a Román Televíziót is bevonták,

amely félelemkeltő, olykor hamis információkat tartalmazó felhívásokat tett közzé, ugyanakkor elvágták a telefonvezetékeket, és olyan személyeket helyeztek a kulcsfontosságú minisztériumok élére, akik az új politikai-katonai hatalom hívei voltak. Mindennek a célja egy pszichológiai és médiaháború elindítása volt, amely aztán számos áldozatot szedett – mutat rá a közlemény.

Hirdetés