Cioloşék nem tudják megvédeni a rádió- és tévéilletéket

Nincsenek alkotmányossági érvei a kormánynak az illetéket eltörlő törvénnyel szemben. De nem adják fel.
Hirdetés
Megvizsgálta a kormány a 102 illeték, köztük a tévé- és rádióilleték eltörlését előíró törvényt, de nincsenek érvei, amelyek alapján megtámadhatná a jogszabályt az Alkotmánybíróságon – mondta pénteken Dacian Cioloş. 
 
„Megvizsgáltuk a törvényt, de nincsenek érveink, amelyek alapján kifogást emelhetnénk a döntés ellen az Alkotmánybíróságon. Valószínűleg küldünk egy beadványt a parlamentnek, amelyben ismertetjük kifogásainkat a jogszabállyal, illetve főleg ennek alkalmazási módjával kapcsolatban, mert a több mint egymilliárd lejes költségvetési terhen túlmenően van néhány jogi probléma – többek között a tévé- és rádióilletékkel kapcsolatban is, amely mindenképpen tisztázásra szorul, ellenkező esetben ez a jogszabály nem alkalmazható, vagy ha alkalmazzák, többet fog ártani, mint használni” – nyilatkozta egy sajtótájékoztatón Dacian Cioloş. 
 
A képviselőház 225 támogató szavazattal elfogadta a héten a 102 nem adójellegű illeték, köztük a tévé- és rádióilleték eltörléséről is rendelkező törvényt, amelyet a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea kezdeményezett. 
 
A Román Televíziótársaság vezetője, Irina Radu, illetve a Román Rádiótársaság igazgatója, Ovidiu Miculescu bírálta a tévé- és rádióilleték megszüntetéséről hozott döntést, és bejelentette, kérni fogják az államfőtől, hogy ne hirdesse ki a jogszabályt.
 
Több újságírószervezet is aláírt már egy formális tiltakozást, amely szerint  ha a közszolgálati médiumok teljesen az állami költségvetéstől függnek majd, ez még inkább kiszolgáltatja őket a költségvetést kidolgozó és elfogadtató mindenkori kormánynak, kormánypártnak.

Hirdetés