Szerbia nem fogadja vissza az onnan érkező menekülteket

A román hatóságok egyelőre zárt menekülttáborokban helyezik el őket, és panaszkodnak Szerbiára.
Hirdetés
A hatóságok arra panaszkodnak, hogy a Románia és Szerbia között létező kétoldalú egyezmény ellenére Belgrád nem fogadja vissza a szerb-román határt illegálisan átlépő menekülteket – adta hírül pénteken a román média.
 
A Bursa című hírportál a Digi 24 hírtelevízióra hivatkozva számolt be arról, hogy a menekültkérdés feszültséget okoz Bukarest és Belgrád között. A két ország kétoldalú egyezményt írt alá, amelynek értelmében a Szerbiából érkező, zöldhatáron átlépő embereket Románia visszaviszi Szerbiába. A román határrendőrök viszont arra panaszkodnak, hogy a határon idén elfogott menekültek zömét Belgrád nem volt hajlandó visszafogadni.
 
Alexandra Popescu, a határrendőrség szóvivője elmondta, az illegális határátlépésen idén tetten ért mintegy 300 személy közül több mint 200 visszafogadását elutasította Szerbia. 
 
A román hatóságok szerint Románia az egyezménynek megfelelően elküldte az illegális határátlépést bizonyító iratokat, ennek ellenére elutasító választ kapott. A szerb hatóságok arra hivatkoztak, hogy ezekben az esetekben nem teljesültek a megállapodás által előírt feltételek – magyarázta a szóvivő.
 
A mintegy 300 határsértő Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezett. A román hatóságok egyelőre zárt menekülttáborokban helyezték el őket.
 
Románia augusztusban erősítette meg délnyugati határainak védelmét.

Hirdetés