Feljelentette Cioloşt a szélsőséges PRU a DNA-nál

Amiért a kormány közpénzből vásárolja meg A Föld bölcsessége című Brâncuşi-szobrot.
Hirdetés

Ha már a jelek szerint Dacian  Cioloş miniszterelnök feladta eddigi kívülállását, és a Nemzeti Liberális Párt, valamint a Mentsétek meg Romániát Szövetség jelöltjeként a decemberi parlamenti választás után is hajlandó lenne a kormány élén maradni, a szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia Párt (PRU) gyorsan neki is ment.

A soviniszta alakulat pénteken hivatali visszaélés és csalás vádjával feljelentést tett ellene a Föld bölcsessége című Constantin Brâncuşi-szobor megvásárlása miatt.

A feljelentést Bogdan Diaconu, a párt elnöke, valamint a DNA által korrupciós ügyekkel gyanúsított képviselő, Sebastian Ghiţă tette meg.

Diaconu vádjai szerint a tizenegymillió euróra taksált szobor árát „tízszeresen túlértékelték”, és úgy vélekedett, hiábavalóan költöttek el tizenegymillió euró közpénzt, mivel a műalkotás a nemzeti kulturális örökség részét képezi, így nem vihető ki az országból.

Ghiţă szerint nyomozást kell indítani ebben a „nagy csalási ügyben”, amelyet a restitúciós hatóságot érintő, több százmillió eurós bűncselekményekhez hasonlított. Állítása szerint hírszerzési jelentések is alátámasztják, hogy a szobrot szándékosan felülértékelték, és fennáll  a veszélye, hogy ugyanúgy kirabolják az államot, ahogy az a restitúciós hatóság által felülértékelt ingatlanokért kifizetett kárpótlások esetében történt.

Hirdetés