Megállapodtak a vallonokkal a szabadkereskedelmi egyezményről

Így elhárul az akadály a Kanada és EU közötti szerződés elől.
Hirdetés

Megállapodás született Belgiumban a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) támogatásáról – jelentette csütörtök délben az RTBF francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió honlapja.

A megállapodást eredetileg a csütörtöki EU-Kanada csúcstalálkozón írták volna alá, de Vallónia eddigi vonakodása miatt a belga szövetségi kormánynak nem volt felhatalmazása az egyezmény aláírására, ezért a csúcsot lemondták. A vallon kormányzat az egyezményben szereplő jogorvoslati mechanizmus miatt nem járult hozzá a CETA aláírásához, mert úgy vélte, az lehetőséget ad arra, hogy a nagyvállalatok kikezdjék az uniós és belga jogszabályi előírásokat, környezetvédelmi, egészségügyi, munkavédelmi, munkajogi normákat.

A belga államberendezkedés értelmében a szövetségi kormány csak az ország összes közösségének beleegyezésével írhatja alá a megállapodást, ami vétójogot biztosít Vallóniának.

A belga megállapodás részletei egyelőre nem ismertek, de az RTBF szerint a dokumentumot már el is küldték az uniós intézményeknek.

Hirdetés