„Ultimátumot” kapott Belgium az EU-tól

Amennyiben hétfő estig nem írják alá a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezményt, akkor...
Hirdetés

Hétfő estig adott határidőt az Európai Unió a belga szövetségi kormánynak a Kanadával megkötendő szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) elfogadására, máskülönben lemondják a jövő hétre tervezett EU-Kanada csúcstalálkozót – közölték uniós források vasárnap.

A névtelenséget kérő tisztségviselők tájékoztatása szerint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő este tárgyalni fog Charles Michel belga kormányfővel, hogy a kanadai miniszterelnök időben eldönthesse, hogy Brüsszelbe utazik-e csütörtökön az aláírásra.

Amennyiben Michel nem tudja garantálni, hogy az egyezményt akadályozó Vallónia tartomány beleegyezését is meg fogja kapni, akkor határozatlan időre elhalasztják a találkozót – mondta az egyik illetékes, hozzátéve, hogy ugyanakkor sem az EU, sem pedig Kanada nem kívánja feladni a CETA-t.

Az Európai Unió másik huszonhét tagállama kész aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást, ahogyan a belga szövetségi kormány is, utóbbinak azonban az ország államberendezkedése miatt szüksége van Vallónia beleegyezésére. A 3,5 milliós, francia ajkú régió szerint a CETA káros hatással lenne az európai mezőgazdaságra és erősítené a multinacionális nagyvállalatok befolyását.

Sokan ugyanakkor azzal vádolják a vallon vezetést, hogy belpolitikai célokból akadályozza az egyezséget.

Hirdetés

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegítené a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint azonban az egyezmény általános deregulációt von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

Románia, mint ismeretes, a román állampolgárokkal szembeni vízumkényszer eltörlését szabta feltételül az egyezmény aláírására. A vallonok ellenkezése viszont miatt kútba hullhat az egész szabadkereskedelmi egyezmény, s ezáltal a románok kanadai vízummentessége is.

Hirdetés