Feljelentették Raluca Prună igazságügy-minisztert

Mivel hazudott az EJEB-nek a romániai börtönök fejlesztéséről.
Hirdetés

Feljelentést tett a büntetés-végrehajtásban tevékenykedő dolgozók Omnia nevű szakszervezete pénteken Raluca Prună igazságügy-miniszter ellen folytatólagosan elkövetett hamis nyilatkozattétel miatt, miután néhány hete arról beszélt: azt hazudta az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB), hogy megvan a pénz a börtönök túlzsúfoltságának enyhítését szolgáló új büntetés-végrehajtási intézmények megépítésére.

A szakszervezet pénteki közleménye szerint a nyilatkozat, amellett, hogy erkölcstelen, bűncselekmény gyanúját is felveti, hiszen szándékosan megtévesztett egy nemzetközi intézményt, amelynek Románia is tagja, és jogi következményekkel is bírt, hiszen a célja a szankciók elkerülése volt.

Mint megírtuk, a miniszter a hónap elején a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ülésén beszélt arról: hazudott az EJEB-nek, amikor azt állította, hogy egyenként 150 millió lejt különítettek el hét romániai fogvatartási intézet számára. Utólag derült ki számára, hogy hiába bízott egy olyan dokumentumban, amelyet a román állam egy képviselője írt alá, a költségvetésben nem szerepeltek ezek az összegek.

A kormány részéről csupán a „jó szándék” volt meg a börtönproblémák megoldására, a pénz viszont nem, ez utóbbiról viszont nem tájékozódott a miniszter, mielőtt az emberjogi bírákkal tárgyalt volna. Azzal védekezett, hogy a kormány, amelyiknek tagja, megörökölte ezt a problémát.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) emiatt egyszerű indítványt nyújtott be ellene a lemondását követelve, amelyet megszavazott ugyan a képviselőház, de mivel nem kötelező érvényű, Prună hivatalban marad.

Hirdetés