Össztűz zúdult az igazságügyi miniszterre, mert hazudott

Pedig amikor azt állította a strasbourgi emberjogi bíráknak, hogy van pénz a börtönök fejlesztésére, akkor még nem tudta, hogy szó sincs róla.
Hirdetés

Raluca Prună igazságügyi miniszter azzal váltotta ki a szakma, illetve a baloldal támadását, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) múlt heti ülésén kijelentette: hazudott az Európai Emberjogi Bíróságnak (EJEB), amikor azt állította, hogy egyenként 150 millió lejt különítettek el hét romániai fogvatartási intézet számára. Utólag derült ki számára, hogy hiába bízott egy olyan dokumentumban, amelyet a román állam egy képviselője írt alá, a költségvetésben nem szerepeltek ezek az összegek. A kormány részéről csupán

a „jó szándék” volt meg a börtönproblémák megoldására, a pénz viszont nem,

ez utóbbiról viszont nem tájékozódott a miniszter, mielőtt az emberjogi bírákkal tárgyalt volna. Azzal védekezett, hogy a kormány, amelyiknek tagja, megörökölte ezt a problémát.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) rögtön kihasználta az alkalmat a szakértői kormány sározására, és még a hétvégén jelezte, hogy egyszerű indítványt nyújt be a miniszterasszony lemondatására, mivel elfogadhatatlannak tartják, hogy „egy miniszter nyilvánosan bejelentse: hazudott az EJEB bíráinak”.

Hétfőn be is nyújtották A hazugság is ölhet című indítványukat, melyet már kedden tárgyalhat az alsóház. „Nagyon súlyos az, amit a miniszter nyilatkozott, ezért döntöttünk az egyszerű indítvány benyújtása mellett, amelyet azonban valószínűleg nem is fog számba venni az érintett. Ha mégis úgy dönt, hogy részt vesz az indítvány parlamenti vitáján,

meglesz a lehetősége arra, hogy elmagyarázza, mit akart mondani”

— fogalmazott Liviu Dragnea.

Hirdetés

Az Országos Börtönfelügyelet (ANP) Omnia nevű szakszervezete szintén hétfőn tett közzé egy nyilatkozatot, melyben azt írták, Prună nem csupán akkor hazudott, amikor az EJEB bíráit megtévesztette, hanem akkor is, amikor azt állította, rendelkezik az igazságügyi tárca vezetéséhez szükséges szakmai tudással. A nyilatkozatban szintén Raluca Prună lemondását követelik.

A kormány egyébként nem köteles meneszteni a tárcavezetőt – még akkor sem, ha a parlament elfogadja az egyszerű indítványt. 

Hirdetés