Kelemen Hunor: új alkotmány kell

Íme az RMDSZ négy pilléren nyugvó választási programja.
Hirdetés

Az elmúlt években elbizonytalanítási kísérleteknek lehet tanúja, illetve szenvedő alanya az erdélyi magyarság – jelentette ki Kelemen Hunor azon a kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyen az RMDSZ választási programját ismertette. A 2016-os parlamenti választás ezért a jövőnkről és a biztonságunkról szól, arról a biztonságról, amely a magyar – gyergyószentmiklósi, csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi és kolozsvári – önkormányzati vezetők elleni támadások során „megrepedeni látszik”.

Nem a vizsgálódás tényével van a gond, az ügyészek hadd végezzék a munkájukat – húzza alá a szövetségi elnök –, hanem a foganatosított intézkedések aránytalanságával, ami megrendíti a jogállam romániai működésébe vetett bizalmunkat. „Ilyenkor kell összefogni, szolidárisnak lenni egymással” – hangsúlyozza a pártelnök.

Újságírói kérdésre válaszolva, Kelemen Hunor megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint tárgyalt Sebastian Bodu volt demokrata-liberális EP-képviselővel és adóhatósági elnökkel arról, hogy ő vezesse az RMDSZ Konstanca megyei képviselőházi listáját. Mint mondta, Bodu „ajánlkozott fel” az RMDSZ-nek, mert jobbközép gazdasági-társadalmi nézeteinek megfelelő képviselőjét látja a szövetségben.

Idén egyébként a szokottnál is több Kárpátokon túli román jelentkezett az RMDSZ jelöltlistáira, és mivel nem előzmény nélküli, hogy román jelöltek is szerepeljenek az erdélyi magyar pártok listáin, a szövetség nem zárkózik el a nyitás elől.

Bodu jelölésének ügyében várhatóan hétvégéig, de legkésőbb hétfőig születik végleges döntés – mondta el Kelemen.

Az RMDSZ olyan Erdélyt akar építeni, ahol minden egyénnek, családnak és közösségnek jó élni. „Abból indulunk ki, hogy ami jó Erdélynek, az jó Romániának is” – nyilatkoztatta ki Kelemen.

A fentebb említett belső közösségi szolidaritás jegyében döntöttek úgy, hogy idén a szórványmagyarság számára is biztosítanak egy biztos befutó helyet: a szebeni Benedek Zakariás a szövetség képviselőjelölti listájának negyedik helyén méretkezik meg december 11-én. Kelemen azt is kiemeli, hogy az RMDSZ befutó helyen induló politikusainak mintegy fele „új” jelölt.

Az elnök ismertetése szerint az RMDSZ választási programja négy nagy pilléren nyugszik.
 

Nemzetpolitika

Romániának új alkotmány kell, nem érdemes a régit toldozni-foldozni – jelentette ki Kelemen Hunor. Ennek az új alkotmánynak – különös tekintettel a 2018-as „nagy egyesülés” jubileumára – tartalmaznia kell a gyulafehérvári nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó kitételeit.

Szükség van a regionális identitások, a szubszidiaritás további erősítésére, az olyan minták alapján, mint a dél-tiroli autonómia.  Székelyföldön legyen a magyar a második hivatalos nyelv, a nyelvhasználati jogok gyakorlására vonatkozó lakossági küszöböt 20 százalékról 10-re kell csökkenteni, és konkrét, számszerű küszöböt bevezetni (javaslatuk szerint ezt 5000 főben állapítanák meg).
 

Oktatás

Minőségi magyar nyelvű oktatást: csökkenteni kell a tananyagot, eltörölni az otthoni házifeladatokat, a magolásról a versenyképes tudásra helyezni a hangsúlyt.

Hirdetés

És persze emelni a pedagógusok bérét.
 

Infrastruktúra

A közlekedési viszonyok javítása prioritás: befejezni az autópályákat, rendbe tenni a vasutakat és közutakat! Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az erdélyi magyarok 49 százaléka vidéki környezetben él, számukra különösen fontos a közlekedési viszonyok javítása.

Jólét és biztonság

Be kell vezetni a családi adókedvezményt: a gyerekszám emelkedésével arányosan csökkenjen a jövedelemadó. Továbbá 2000 lejes szintre emelni a minimálbért, a kormány garantálja a nyugdíjak értékállóságát, szintén kedvezményekkel támogassák a fiatal vállalkozókat.

Az RMDSZ szorgalmazza a további rezsicsökkentést is.

Kelemen Hunor két aktuális politikai kérdésben is véleményt nyilvánított: álláspontja szerint Romániának nem szabad támogatnia az EU és Kanada között megkötendő szabadkereskedelmi egyezményt, mindaddig, amíg Kanada nem törli el a román állampolgárokat sújtó vízumkényszert; a 102 nem fiskális jellegű adó és illeték eltörlésének PSD-s javaslata kapcsán pedig az a véleményük, hogy a rádió- és tévéilletéket márpedig meg kell tartani.

Az RMDSZ választási programjának rövidített, manifesztumszerű változata elérhető a szövetség honlapján, hamarosan jön a teljes verzió is.

Hirdetés