Zárolta a DNA Victor Ponta vagyonának egy részét

Egy 220 ezer eurót érő ingatlant foglaltak le az ügyészek. Állítólag ennyibe került Tony Blair látogatása, illetve közvetve egy képviselői hely a parlamentben.
Hirdetés

Zárlat alá vonta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Victor Ponta volt miniszterelnök egyik ingatlanját. Az intézkedés a Ponta-Ghiţă-Blair néven ismert üggyel kapcsolatos – közölték vádhatósági források szerdán. Pontát pénzmosásban való bűnrészességgel gyanúsítják, továbbá azzal, hogy befolyását felhasználva

illetéktelen haszonra próbált szert tenni.

Az ügyészek szerint Ponta az általa vezetett párt elnökeként befolyását latba vetve hozzájárult ahhoz, hogy Sebastian Ghiţă olyan választói kerületben indulhasson jelöltként a 2012-es parlamenti választásokon, amelyben nagy esélye volt a győzelemre. Szolgálataiért cserében 220.000 eurót kapott Ponta.

Az összeget egy közismert külföldi politikai személyiség  – Tony Blair – romániai látogatásának megszervezésére fordították. A cél az volt, hogy a neves politikussal való találkozóból

politikai tőkét kovácsoljon Victor Viorel Ponta

– áll a DNA közleményében.

A közlemény arra is kitér, hogy a külfödi politikus látogatását egy, a politikától független nonprofit szervezeten keresztül szervezték meg, azt a látszatot keltve, hogy a látogatás nem a Ponta vezette alakulat, hanem a szóban forgó neves politikus kezdeményezésére történt. A látogatás 220 ezer euróra rúgó költségeit közvetett módon Ghiţă Sebastian Aurelian üzletember fizette.

Hirdetés

Az összegért cserében ő indult a Victor Ponta által vezetett párt jelöltjeként egy Prahova megyei választási körzetben, és képviselői mandátumot nyert.

Pontát még a hónap elején 60 napra felügyelet alá helyezték.

A szociáldemokrata politikusnak ez idő alatt egy megszabott menetrend szerint rendszeresen kell jelentkeznie a rendőrségen, csak előzetes ügyészi vagy bírói engedéllyel hagyhatja el az országot, nem veheti fel a kapcsolatot az ügy többi szereplőjével, és nem viselhet fegyvert. A vádakról itt írtunk bővebben.  

Hirdetés