Törvény született az élelmiszerpazarlás megelőzése érdekében

Románia a kilencedik legpazarlóbb európai ország az élelmiszerek tekintetében.
Hirdetés

A képviselőház kedden elfogadta azt a törvénytervezetet, melynek célja az élelmiszerpazarlás megelőzése. A jogszabály arra kötelezi a kereskedelmi egységeket, illetve élelmiszerláncokat, hogy tegyenek meg mindent a pazarlás megfékezésére, például kössenek szerződést alapítványokkal, non-profit szervezetekkel, öregotthonokkal, gyermekvéldelmi központokkal, kórházakkal, melyek átveszik azokat a még fogyasztásra alkalmas élelmiszereket, melyeknek közeleg a lejárási dátuma. Akik nem tesznek eleget a törvényben szereplő előírásoknak, akár 10 ezer lejre is büntethetőek.

Arra is kötelezik az üzleteket, hogy akciós áron értékesítsék az ilyen termékeket. A jogszabály korlátozza az élelmiszerek megsemmisítését, és előírja, hogy állatmenhelyekhez kerüljön a lejárt szavatosságú, emberi fogyasztásra már nem alkalmas élelem, illetve komposzt vagy biogáz készüljön belőlük.

A jogszabály indoklásában szerepel, hogy az Európai Unió tagállamaiban, a 2012–2014 közötti időszakban 82 és 114 millió tonna még fogyasztható élelmiszer landol a kukákban. Románia a kilencedik a legpazarlóbb európai országok listáján, évenként 2,2 millió tonna, napi 6 ezer tonna kidobott élelmiszerrel.

Világviszonylatban évi 1,3 milliárd tonna élelmiszer nem kerül elfogyasztásra, ami 750 millió dollar veszteséget jelent az élelmiszeriparnak.  

Hirdetés