Vegyi üzem robbant Németországban (+VIDEÓ)

Tűz ütött ki a robbantás után a világ egyik legnagyobb vegyi üzemében. Többen megsérültek, illetve eltűntek.
Hirdetés
Tűz ütött ki hétfőn a németországi Ludwigshafenben egy vegyi üzemben, többen megsérültek, több ember pedig eltűnt. Az üzemeltető BASF közleménye szerint a multinacionális óriásvállalat központi telephelyén, egy csővezetéken végzett munkálat közben történt robbanás, majd tűz ütött ki.
 
A sérültek és eltűntek pontos számát nem közölték. A robbanás oka egyelőre ismeretlen. Az üzem több berendezését leállították. A robbanás déli fél 12 körül történt. Helyszíni beszámolók szerint a tűzoltók még délután 15 óra körül is küzdöttek a lángokkal.
 
A Rajna partján fekvő vegyi üzem felett fekete füstoszlop gomolyog. A társaság arra kérte Ludwigshafen és a folyó másik partján fekvő Mannheim érintett részeinek lakóit, hogy ne tartózkodjanak a szabadban, és tartsák zárva az ablakokat és ajtókat.
 
A ludwigshafeni gyár csaknem tíz négyzetkilométeren terül el, a világ legnagyobb vegyi üzemének számít, több mint 39 ezer embert foglalkoztat. 
 
A világszerte mintegy 112 ezer embert foglalkoztató BASF a vegyipar egyik legnagyobb szereplője. Tavaly 70,4 milliárd eurós árbevételre tett szert, ami éves szinten 5,2 százalékos csökkenés. A vállalat egyszeri hatásoktól megtisztított, kamat- és adófizetés előtti nyeresége (EBIT) 6,7 milliárd euró volt, ami 8,7 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A BASF részvényének árfolyama a tűzeset hírére több mint 1 százalékkal gyengült a frankfurti tőzsdén.

Hirdetés