Szédítő élmény várja a hegymászókat a Gyilkos-tó felett

A Kis Cohárd sziklafalán izgalmas látnivalókat nyújtó mászóösvény és kötélhíd várja a kalandvágyókat.
Hirdetés

Via ferrata épült a székelyföldi Gyilkos-tó fölötti Kis Cohárd sziklafalát meghódítani vágyó hegymászók számára – tájékoztatta az MTI-t Tatár Attila, a gyergyószentmiklósi turisztikai információs iroda vezetője. Amint az irodavezető elmondta, a sziklafal biztonságos meghódítását elősegítő, a sziklához rögzített acélsodrony mentén kétszáz métert lehet mászni 173 méter szintkülönbséget leküzdve az 1344 méter magas Kis Cohárd csúcsáig. A mászók jutalma, hogy a tetőn két sziklacsúcs között kifeszített kötélhídon haladhatnak át egy 160 méter mély szakadék fölött. Az egész úton lélegzetelállító látványban gyönyörködhetnek.

Fotók: Facebook/Hazajáró, Keresztes Zoltán és Tatár Attila

Tatár Attila elmondta, a Gyilkos-tótól húsz-harminc perces kapaszkodással lehet eljutni a másszóösvény aljáig, a mászás pedig jó időben mintegy ötven percig tart. A pályát C/B nehézségi fokúra minősítették a legkönnyebb A-tól a legnehezebb F-ig terjedő skálán. Olyan túrázóknak ajánlják, akik jó erőnléti állapotban vannak és nem félnek a magasságtól. Az irodavezető szerint a kalandvágyók saját felszerelésükkel mászhatnak az acélsodrony mentén, ám a szükséges felszerelés bérlésére is lehetőséget kívánnak teremteni.

A Gyilkos-tó fölötti via ferratát a gyergyószentmiklósi Dancurás hegyimentőcsapat építette a Hargita megyei önkormányzat támogatásával, és az idén elhunyt Wild Ferenc hegyimentőről, szakíróról nevezték el. A hegymászó utat vasárnaptól vehették birtokba a turisták. 

 

Hirdetés