Volt egyszer egy kis, volt egyszer egy kis … Zsidó Napok Kolozsváron

Pontosabban még csak tegnap este kezdődött fergeteges koncerttel a zsinagógában, és vasárnapig tart.
Hirdetés
Márton Áron erdélyi római katolikus püspök példamutatását és máig érvényes tanítását idézték csütörtök este a Kolozsvári Zsidó Napok nyitórendezvényének a szónokai. 
 
Olyan emlékezetkultúrára van szükség, amely egyaránt törekszik a 20. századi diktatúrák valamennyi áldozatára való méltó megemlékezésre, és az embermentők szeretetét is példaként állítja a jövő nemzedékei elé – mondta Latorcai Csaba, kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár. Külön beszélt Járosi Andor evangélikus esperesről és Márton Áron püspökről, akik a meghurcolt zsidók melletti 1944-es kolozsvári kiállásukkal érdemelték ki a Világ Igaza címet.
 
Megemlítette, hogy Márton Áron később ugyanolyan határozottsággal emelte fel szavát a kommunista elnyomás ellen is, és a hatóságok hat évig börtönben, majd 11 évig házi őrizetben tartották. „Rabságban és szabadlábon egyaránt az erdélyi magyarság szellemi vezetője maradt, egész életében a kisebbségi jogok és a vallásszabadság kérlelhetetlen szószólója volt” – fogalmazott Latorcai Csaba. Hozzátette: „a kisebbségi jogok szószólói ismét hasonló eljárások alá kerülnek Romániában”. 
 
A helyettes államtitkár úgy vélte: a Kolozsvári Zsidó Napok gazdag programja azt jelzi, hogy „a magyarországi és Kárpát-medencei zsidóság a reneszánszát éli”.
 
Kolozsvári Zsidó Napok
 
Az első sorban Latorcai Csaba, Heisler András, Csoma Botond és Hegedüs Csilla élvezi Mile Lajos főkonzul köszöntő beszédét.
 
Véletlen körülmény következtében a tavalyi Kolozsvári Zsidó Napokon emlékezetből kellett elmondania az előre megírt beszédét, de az erős kihívás olyan energiákat mozgatott meg benne, amelyek létezéséről nem is tudott – idézte fel Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. Hozzátette: az erős kihívások a közösségeket is megerősítik, megújítják. Ilyen kihívásnak tekintette a zsidó napokat is.
 
A magyar és a zsidó kultúra elválaszthatatlan voltára utalva megemlítette, hogy a legtöbb magyar Nobel-díjas tudós zsidó származású volt, de a budapesti Fasori Evangélikus Gimnáziumban alapozták meg a tudásukat.
 
Megjegyezte, hogy Európa ma is nehézségekkel küszködik, és a kihívásokra még nem találta meg a választ. Márton Áron szavait ajánlotta mindenki, de elsősorban Európa vezetői figyelmébe: „A 21. század arculatát az az irányzat fogja alakítani, amely magas erkölcsi igényekkel jön, a hamissággal az igazságot állítja szembe, és a gyűlöletet a szeretettel igyekszik legyőzni” – idézte a püspök szavait a Mazsihisz elnöke.
 
Mile Lajos kolozsvári főkonzul a zsidó és a magyar kultúra és sors egybefonódásáról beszélt, és arról, hogy a gyűlöletkeltés az együttélő közösségek iránt felér a hazaárulással.
 
A kolozsvári zsinagógában tartott nyitógálán Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész és zenekara állt a közönség elé erdélyi és máramarosi zsidó népzene-feldolgozásokkal. A Nincs egészen tegnap című jiddis előadóestjük először két éve váltott ki ekkora örömöt ugyanitt, majd Bonchidán hallgattuk újra, és most se  tudtunk betelni vele:
 
 
A vasárnapig tartó Kolozsvári Zsidó Napok keretében elsősorban zenei előadásokat tartanak, de előadások hangzanak el az erdélyi, kolozsvári zsidóság történetéről, és Márton Áron püspöknek a zsidók melletti kiállásáról is megemlékeznek.

Hirdetés