Kovács Péter megvédi az RMDSZ-es szenátorok plágiumvoksát

Nem egy másik fórumnak kell a doktori címek visszavonásáról döntenie.
Hirdetés

Az egyetemeknek és doktori iskoláknak felelősséget kell adni az általuk kiadott oklevél tekintetében – ezzel indokolta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke kedden azt, hogy az RMDSZ szenátorai is elutasították  a jogszabály felülvizsgálatát, így az Klaus Iohannis elnök kifogásait figyelmen kívül hagyva a törvényhozás a tudományos címet kibocsátó egyetemek hatáskörébe utalja a plágiumgyanús doktori dolgozatok eredetiségének felülvizsgálatát és a doktori cím esetleges megvonását.

Ezzel párhuzamosan Kovács szerint bizalmi kérdésről is szó van: a román államnak meg kell bíznia az általa engedélyezett intézményekben, és az ezeket működtető polgárokban. „Súlyos hiba a bizalom hiánya: az állam nem bízik a tanulóiban, mert bekamerázza az érettségit, nem bízik a pedagógusokban, mert más megyékben javítják az érettségi dolgozatokat. Néhány visszaélés miatt nem lehet megbélyegezni minden diákot és tanárt!” – írta Facbook-oldalán a politikus.

„Van 20 gazember politikus, aki visszaélt a hatalmával és törvénytelenül jutott a doktori tisztséghez. Ezért nem kell eleve a gyanú árnyékába helyezni azt a 20.000 embert, aki jóhiszeműen, rengeteg munkával szerezte meg ezt a címet” – tette hozzá.

Kovács szerint a bizalom a szubszidiaritásról szól, „higgyük el a helyi szintnek, hogy jobb döntést tud hozni, mint Bukarest, és ha a helyi szint erre képtelen, akkor jöhet a felső beleszólás.”

„Ezt a témát könnyen ki lehet hegyezni a politikusokra, egy-kettő fel lehet hasalni egy populista hullámra, azonban itt sokkal súlyosabb kérdésről van szó: a román állam bizalmatlan a saját polgárai, és saját intézményei iránt. A szabályozásokat úgy akarja kitalálni, hogy mindenki egy potenciális bűnös, aki bizonyítja ártatlanságát, az megússza” – fogalmazott Kovács Péter.

Hirdetés