A román katonák magyar áldozataira emlékeztek

Siklódon és Etéden több százan gyűltek össze, hogy megemlékezzenek az 1916-os vérengzésekről.
Hirdetés

A Küsmöd patak völgyének 1916 októberében áldozatul esett lakosaira emlékeztek Etéden és Siklódon. Mindkét településen több százan gyűltek össze – helyiek és elszármazottak – október 9-én, vasárnap, hogy méltóképpen emlékezzenek – tudósít az RMDSZ hírlevele.

Az ismert adatok szerint 100 évvel ezelőtt

Siklódon 17, Küsmödön 2, Etéden pedig 24 ártatlan embert gyilkoltak meg

a bevonuló román katonák, több ezren pedig menekülni kényszerültek a szülőföldjükről.

Mindkét helyszínen ünnepi istentisztelet, koszorúzást és megemlékező műsorokat tartottak. Sógor Csaba EP-képviselő szerint a múlttal szembe kell nézniük a háború győzteseinek vallott országoknak is, és ehhez „mi, az áldozatok leszármazottai elsőként nyújtunk kezet, és azt mondjuk, hogy békülni kell”.

Sógor Csaba szerint a mi őseink is hoztak rossz döntéseket, sokan éltették a háborút: „most is hasonló időket élünk, gyakran

úgy tűnik, mintha ismét meguntuk volna a békét”.

Hirdetés

Az RMDSZ-es képviselő szerint nem lenne szabad elfelednünk, hogy az első világháború után olyan békét állítottak fel, amely újabb békétlenséget hozott.

A második világháború után megszületett egy olyan világ, amely több mint fél évszázada békét teremtett Európában. „Ma az Európai Unióban nem karddal és fegyverrel, hanem a rábeszélés erejével próbáljuk jobbá tenni a világot. De ez csak akkor lehetséges, ha idehaza is kezet tudunk nyújtani egymásnak, meg tudunk bocsájtani és félre tudjuk tenni a sérelmeinket” – fogalmazott Sógor Csaba.

Hirdetés