Itt az első Romániában világra jött menedékkérő

Iráni anyától és iraki apától született.
Hirdetés

Megszületett az első gyermek a Suceava megyei Radócon (Rădăuți), akinek szülei Romániába áthelyezett menedékkérők – közölte kedden a bevándorlási hivatal.

A 3,5 kilogrammos egészséges kisfiú, Mattia édesanyja iráni, édesapja pedig iraki állampolgár. A szülők az Európai Unió menekültelosztási programja keretében Görögországból érkeztek Romániába, és augusztus óta laknak a menedékkérők számára kialakított radóci regionális elhelyezési központban. Mindketten megkapták a menekültstátust a román hatóságoktól. A szülészetről az édesanya és gyermeke a radóci elhelyezési központba fog visszatérni, ahol az újszülöttet a legfiatalabb romániai menedékkérőként fogják nyilvántartásba venni.

A radóci regionális elhelyezési központ 116 férőhelyének mintegy negyede foglalt.

Romániába idén márciusban érkezett meg az első 15 menedékkérő azok közül, akiket Románia az uniós kvótarendszer alapján vett át Görögországtól és Olaszországtól. Romániának az uniós kvóták alapján több mint 6000 menedékkérőt kellene befogadnia a migrációs hullám által sújtott tagállamoktól, de a bukaresti sajtó értesülései szerint ez azért sem fog megtörténni, mert a Nyugat-Európába vágyó érintettek nem akarnak Romániába jönni.

Bukarest ellenzi a kötelező betelepítési kvótákat, de az önkéntesség elvét hangoztatva tavaly 1785 menedékkérő átvételére tett ajánlatot.
 

Hirdetés