A magyar és a székely zászló miatt kirótt bírságot törölt el a törvényszék

Erdőszentgyörgy polgármesterét bírságolta meg a Maros megyei prefektus.
Hirdetés

A Maros megyei törvényszék jogerős ítéletben törölte el azt az ötezer lejes bírságot, amelyet Csibi Attila Zoltánra, Erdőszentgyörgy polgármesterére rótt ki Maros megye prefektusa, amiért nem távolította el a székely és a magyar zászlót az RMDSZ helyi székházáról.

Az ítéletről az RMDSZ helyi elnöki tisztségét is betöltő polgármester ügyvédje, Menyhárt Gabriella Éva számolt be közleményben. Amint a közlemény felidézi, Csibi Attila Zoltánt 2015. január 21-én bírságolta meg a kormány Maros megyei megbízottja, amiért nem távolította el a kifogásolt zászlókat a település főterén álló, egyházi tulajdonban levő épületről. Az első fokon eljáró segesvári bíróság elutasította a bírságolási jegyzőkönyv érvénytelenítését, a Maros megyei törvényszék azonban elfogadta a fellebbezésben megfogalmazott érveket.

„A románok által lakott magyarországi településeken (.) a magyar és a román zászló egymás mellett lobog anélkül, hogy sértené az ott élő magyarokat és anélkül, hogy mindenféle etnikai zaklatásnak volnának kitéve az ott élő románok. Úgy gondolom, hogy ez a példa a követendő példa Románia számára is, erkölcsi, emberi és törvényes szempontból is” – áll az ügyvéd közleményében.

Az ötezer lakosú Erdőszentgyörgyön a lakosság 75 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson.

Hirdetés