Felfüggesztették a volt belügyminisztert, több rendőrt és titkosszolgát

Indulhat a bűnvádi eljárás ellenük, mert sárosak voltak a belügyi titkosszolgálat értelmetlen bevásárlásaiban.
Hirdetés
Nem rúgták ki a belügyminisztériumból Petre Tobát, miután szeptember elsején lemondott belügyminiszteri tisztségéről: a magasrangú rendőrtiszt tanácsadóként dolgozott ott tovább. Most utódja, Dragoş Tudorache felfüggesztette, pontosabban az igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsátotta Petre Tobă mellett a belügyi titkosszolgálat (DIPI) három vezető tisztjét, illetve 11 rendőrtisztet.
 
A DNA ugyanis bűnpártolással vádolja a volt belügyminisztert, mivel az nem oldotta fel pár, az ügyészek által kért dokumentum titkosságát. Az ügyészek szerint Petre Tobă ahhoz falazott, hogy a belügyi titkosszolgálat (DIPI) vezetői a szolgálat pénzéből saját használatra vásároltak olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához: például babaházat, homokozót, csúszdát, kártyacsomagokat, íjat, röplabdát, futópadot, elektromos sütőt, bőrkötésű könyveket vásároltak, illetve ünnepi vacsorák költségeit fedezték, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították.
 
Dragoş Tudorache ma közölte, igenis létezik a titkosság feloldásának törvényi kerete és több lépcsős folyamata, jelenleg is ez a folyamat zajlik a korrupcióellenes ügyészek kérésére.

Hirdetés