Tovább szívatja a román nacionalistákat az orosz nagykövetség

Folytatódik az iróniától és gúnytól sem mentes kommunikációs háború A Föld bölcsessége kapcsán
Hirdetés

Ismét megszólalt a bukaresti orosz nagykövetség a Constantin Brâncuşi A Föld bölcsessége című szobrának román állam általi megvásárlására tett adománya nyomán kirobbant botrány ügyében.

A diplomáciai képviselet közleményben jelezte: újabb román állampolgár jelentkezett, aki száz eurót „adományozott” a nagykövetségnek azt követően, hogy a képviselet ugyanekkora összeggel járult hozzá a szobor megvásárlásához. 

A nagykövetség jelezte: ezt az összeget is a szobor megvásárlására adományozták tovább, de emlékeztetett: mivel az adománygyűjtés határideje pénteken, szeptember 30-án lejár, az ezt követően a román állampolgároktól kapott összegeket kénytelen lesz más emberbaráti célokra fordítani.

A nagykövetség egyben sajnálatát fejezi ki, hogy „a kizárólag a Románia és a román nemzet iránti baráti érzelmek által vezérelt emberbaráti gesztus” ellenmondásos reakciókat váltott ki a román társadalomból, amelyek közül néhány rendkívül barátságtalan volt „Oroszországgal és több nemzetiségből álló népével szemben.”

A közlemény rámutat: a „baráti kéznyújtásra” válaszul kapott szitkokban megnyilvánuló „gyűlöletbeszédet” az első érzelmi reakció számlájára írják, mivel megértik, hogy a román közvélemény érzékeny bizonyos történelmi események miatt, de felhívják a figyelmet, hogy az EU több tagállamában és Oroszországban is a törvény tiltja a gyűlöletbeszédet. Hozzáteszik: mindazonáltal tiszteletben tartják a románok szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, de reményüket fejezik ki, hogy Románia „az európai demokratikus értékeket valló” államként tiszteletben tartja Oroszország és a nagykövetség eltérő véleményét a különböző kérdésekben.

A nagykövetség már másodszor nyilvánul meg az ügyben. Mint megírtuk, miután egy felháborodott román meglehetősen vegyes összetételű pénzadományt juttatott el a nagykövetségre – 19,19 lejt, 4,41 eurót, 0,31 dollárt, 200 japán jent és 200 dél-koreai vont –, a diplomáciai képviselet közölte: mivel a román külügy értékelte az első, százeurós adományt, úgy döntöttek, hogy ezt az összeget is befizetik a szobor megvásárlására.

A románok kedélyeit az első, százeurós adományhoz mellékelt videó borzolta fel, amely azt ecseteli, hogy a román és az orosz hadsereg közös célokért harcolt együtt az első és a második világháborúban, és hogy a kommunizmus évei Románia számára a modernizációt jelentették.

Hirdetés

A videót nyilván válasznak szánták arra a román filmre, amelyet egy reklámügynökség készített a közadakozás népszerűsítésére.

Ebben egyebek mellett emlékeztetnek arra, hogy az oroszok az első világháborúban jelentős mennyiségű román aranyat vittek el, amelyet soha nem adtak vissza, valamint a kommunizmus időszakát szovjet elnyomásként mutatták be.

Az orosz videó nyomán mozgalom indult amelyben gyűjtést szerveztek, hogy visszafizessék a nagykövetségnek az adományt.

A román kormány márciusban hirdette meg a közadakozást, amelynek nyomán 6 millió eurót akarnak összegyűjteni szeptember végéig a Föld bölcsessége megvásárlására. A 11 millió eurós vételárból a román állam 5 millió eurót eleve magára vállalt.

Szeptember 15-éig csupán mintegy egymillió euró gyűlt össze, így aligha valószínű, hogy a szeptember 30-i, azaz pénteki határidőig meglesz a szükséges összeg.

Hirdetés