Új lendület kap az alternatív energiafelhasználás

Ötévnyi szünet után októbertől ismét lehet pályázni a Zöld Ház program keretében.
Hirdetés

Október 10-től lehet pályázni a megújuló energiaforrásokon alapuló fűtésrendszerekre, hőszivattyúkra illetve napkollektorokra az öt évnyi szünet után újrainduló Zöld Ház program keretében. A környezetvédelmi, víz- és erdőgazdálkodási minisztérium szerdán mutatta be az újragondolt programot, a finanszírozási útmutató pedig már megjelent a hivatalos közlönyben.

Az október 10–24. közötti időszakban magán- és jogi személyek egyaránt pályázhatnak hagyományos fűtési rendszerük lecserélésére/kiegészítésére zöld energiát felhasználó rendszerre. A program teljes költségvetése 94 millió lej, melyből 60 millió a civil lakosság, 34 millió a jogi személyek számára hozzáférhető. A Környezetvédelmi Alaptól lehívható – vissza nem térítendő – összegek nagysága a pályázó igényeinek függvényében

3 ezer, 6 ezer és 9 ezer lej lehet.

A pályázatokat a környezetvédelmi minisztérium megyei ügynökségeinél lehet benyújtani, a nyertes/vesztes pályázatokról a program honlapján tájékoztatnak. Ezt követően írhatják alá a finanszírozási szerződéseket, majd sor kerülhet a munkálatok elvégzésre. A költségtérítési kérvényeket legfeljebb 12 hónapon belül kell letenni.

A jogi személyek (közigazgatási és kulturális intézmények, hivatalok, egyházak) előtt több lehetőség is adott: napelemek és geotermális rendszerek, hőszivattyúk és szélturbinák beszerzésére egyaránt pályázhatnak. Lehetőség van a szennyvíziszapból, a mezőgazdasági és erdészeti hulladékból vagy biomasszákból nyert biogáz hasznosítására is.

A jogi személyek október 17 – november 14. között pályázhatnak.

Az ötvényi szünet után újrainduló Zöld Ház program két alprogramra szakadt: a klasszikus Zöld Ház-programban megújuló energiaforrásokat felhasználó fűtésrendszerekre, hőszivattyúkra illetve napkollektorokra lehet támogatást kérni, a Zöld Ház plusz programban pedig a környezetbarát építkezést szeretnék bátorítani, többek között természetes építőanyagok, környezetbarát szigetelőanyagok és technológiák, energiahatékonyság-növelő rendszerek felhasználásával.

Hirdetés