Trump olyat ígért Izraelnek, mint előtte senki

A republikánus elnökjelölt Benjamin Netanjahuval találkozott, és állást foglalt Jeruzsálem hovatartozása kérdésében.
Hirdetés

Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosaként való elismerését ígérte vasárnap New Yorkban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek.

A republikánus elnökjelölt több mint egyórás, zártkörű eszmecserét folytatott Netanjahuval a manhattani Trump Towerben, ahol kampánystábja is működik.

Az esemény után kiadott közleményből kitűnik, hogy Donald Trump megígérte,

elnökként el fogja ismerni Jeruzsálemet mint Izrael Állam „oszthatatlan fővárosát”.

Ezt egyébként Trump az elmúlt napokban már többször is hangoztatta.

Ez az ígéret, ha megvalósulna, az Egyesült Államok közel-keleti politikájának teljes fordulatát jelentené. A palesztinok leendő államuk fővárosaként tekintenek Kelet-Jeruzsálemre, és a zsidó állam 1948-as megalapítása óta Washington sosem ismerte el Izrael fővárosaként Jeruzsálemet. Az amerikai nagykövetség is Izrael tengerparti metropoliszában, Tel-Avivban van.

A JTA zsidó hírügynökség információi szerint a találkozón Donald Trump úgy fogalmazott: az Izraelnek nyújtott amerikai védelmi segítség és a rakétavédelmi együttműködés „kiváló beruházás Amerika számára”. A hírügynökség megjegyezte: először fordult elő, hogy Trump magáévá tette az Egyesült Államok védelmi segítségnyújtását. Sőt Trump azt mondta, hogy elnöksége idején

„különleges stratégiai, technológiai, katonai és hírszerzési együttműködés

Hirdetés

várható a két ország között”.

A felek megvitatták az iráni atomalkut, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelem fontosságát és más, regionális biztonságpolitikai kérdéseket is.

Benjamin Netanjahu később Hillary Clintonnal, a demokraták elnökjelöltjével találkozott a Clinton-házaspár chappaquai villájában.

Hirdetés