Egy rendőr halála sem hatja meg a szenátust: nem adták ki Opreát a DNA-nak

Megmentette a gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsított Gabriel Opreát a szenátus.
Hirdetés

Nem hagyta jóvá a szenátus, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást folytasson a törvényhozói mentességgel rendelkező Gabriel Oprea volt belügyminiszter és kormányfő-helyettes ellen. A hétfői titkos szavazáson 45 szenátor támogatta, 73 pedig ellenezte, hogy társukat az igazságszolgáltatás kezére adják. Hat voks érvénytelen volt.

A politikust gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják az ügyészek, amiért tavaly októberben a konvoját felvezető rendőrök egyike halálos közúti balesetet szenvedett. Oprea ellen a DNA májusban

egy másik ügyben is vádat emelt.

Gabriel Oprea a szavazást megelőzően azt kérte a szenátoroktól, hogy szavazzanak a DNA kiadatási kérésének elutasítására, mondván: a kocsi hátsó ülésén ülve nem lehet vétkes Bogdan Gigină rendőr halálában.

Hozzátette: nem ő szabta meg, hogy milyen útvonalon és sebeséggel haladjon a konvoj a végzetes estén, hanem a közlekedési rendőrség. Aznap négyszer is elhaladtak az ominózus gödör előtt, és előre figyelmeztették őket, hogy közúti munkálatok mellett fognak elhaladni – mondta Oprea, aki utalt arra is, hogy ha

a rendőr profi lett volna, az eset nem következik be.

Hirdetés

A DNA szerint Oprea belügyminiszterként illegálisan és feltűnően gyakran vett igénybe rendőri felvezetést és hivatalos konvojt Bukarestben. Ilyennel száguldott tavaly október 20-án este is, amikor a nedves úton megcsúszott a konvojt felvezető motorosrendőr, Bogdan-Cosmin Gigină, és belezuhant egy gázvezetékjavítás miatt ásott gödörbe. A baleset következtében a 28 éves rendőr életét vesztette.

Bővebben az esetről és a DNA vádjairól itt olvashatnak.

Hirdetés