Szórványgimnáziumot adtak át Szamosújváron

Az iskola felépítését csaknem 730 millió forinttal támogatta a magyar állam.
Hirdetés
A Kolozs megyei Szamosújváron pénteken ünnepélyes keretek között átadták a magyar állam támogatásával felépített szórványgimnáziumot. „Abban bízva adjuk át a 21 századi követelményeknek megfelelő iskolaközpontot, hogy belép a nemzetmegtartó intézmények sorába, az erdélyi magyar oktatás egyik centrumává tud válni, ahol a mezőségi magyar jövő szellemi ereje épülhet” – jelentette ki Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.
 
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke köszöntőjében kijelentette: a szamosújvárihoz hasonló magyar közösségek azt a bizonyosságot adják, hogy van értelme a közös küzdelemnek. Az RMDSZ elnöke azt is fontosnak tartotta, hogy a Téka Alapítvány köré szerveződött fiatalok a közös munkával teremtettek közösséget Szamosújváron. Az iskolaépítésben a szakmunkások mellett mindvégig részt vettek a kalákázó önkéntesek is.
 
Szinte valamennyi felszólaló megemlítette a Téka Alapítványt vezető Balázs-Bécsi Attila elszántságát, aki gyergyói székelyként Szamosújváron előbb művelődési központot, majd szórványkollégiumot, majd iskolát álmodott meg, és épített fel. Balázs-Bécsi Attila beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették álmai megvalósítását. Elmondta, az iskola vonzereje már abban is mérhető, hogy idén hússzal több diákot fogadtak az alapítvány által működtetett szórványkollégiumban, mint az elmúlt években. 
 
A szamosújvári szórványgimnáziumban 480 diák kezdte meg tanulmányait a hétfőn kezdődött tanévben. 
 
Az iskolaavatóra kiadott tájékoztató szerint az intézmény számára a telket Szamosújvár önkormányzata biztosította 45 éves ingyenes használatra az iskolát felépítő Téka Alapítványnak. A telekre a kisiskolások számára egy kétszintes öt tantermes iskolaépület, a nagyobb osztályok számára pedig egy háromemeletes, 16 tantermes modern épület épült. Az udvaron szabadtéri színpad épült, és folyamatban van a tornaterem építése, melynek befejezését októberre ígérték. 
 
A magyar gimnáziumba három vegyes iskolából gyűjtötték össze a magyar osztályokat. Az iskola a város magyar diákjai mellett a mezőségi szórvány 30 településéről gyűjti össze a magyar gyermekeket, akik számára a Téka Alapítvány biztosít kollégiumi elhelyezést és programokat. 
 
A mezőségi szórványoktatási programot szervező Téka Alapítványt 2010-től a magyar kormány nemzeti jelentőségű intézmények közé sorolta. A húszezer lakosú Szamosújváron a 2011-es népszámláláson a lakosság közel 17 százaléka vallotta magát magyarnak.

Hirdetés