Egyenlőség emberek és állatok között: 7 év börtön

Ennyit kap az az ember, aki egy másik embert bántalmaz. De ennyit kaphat az az ember is, aki egy bárányt bántalmaz.
Hirdetés

A szenátus jogi bizottsága egyhangú szavazással kedvezően véleményezte az Orsszágos Szövetség Románia Haladásáért párt szenátora, Haralambie Voichițoiu által kezdeményezett törvénytervezetet. 

Röviden: aki ember állatot bántalmaz, 2 és 7 év közötti börtönre számíthat.

Mit is jelent a bántalmazás? Ezt: ha valaki szándékosan és jogkör nélkül megöl egy állatot; ha valaki háziállatokra vagy fogságban levő vadállatokra lövöldöz; ha valaki állatok közti vagy állatok elleni küzdelmeket szervez; ha valaki élő állatokat használ állatok kiképzésére vagy kordában tartásukra; ha valaki sebészeti beavatkozást végeztet azért, hogy egy állat másképpen nézzen ki; ha valaki akaratlagosan sérüléseket okoz egy állatnak.

Jelen pillanatban a törvény pénzbírsággal vagy börtönnel sújtja azokat az embereket, akik állatokat bántalmaznak. Ha a tervezetből törvény lesz, egy állatot bántalmazó ember pont ugyanannyit csücsülhet a dutyiban, mint egy embert bántalmazó ember. Az egyik állatjogvédő ügyvéd így magyarázta a döntést: „Élőlényekről van szó, tehát a büntetéseknek ugyanolyanoknak kell lenniük, mint az emberek esetében.” Értsd: egyenrangúak vagyunk mind a törvény színe előtt.

E sorok írója teljes mértékben egyetért azzal, hogy büntetni kell a kegyetlenkedést függetlenül attól, hogy ember, állat vagy például növény ellen irányul. Az viszont kicsit furcsa, hogy egyenlőségjel kerül, mondjuk egy ember és egy bárány közé. A különbség viszonylag egyszerűen megfogalmazható és megérthető: az ember megeszi a húsvéti bárányt, a bárány viszont nem eszi meg a húsvéti embert. Pedig ha megkérdeznék, talán tiltakozna az előbbi eset ellen. Mi több, törvényt hozatna és be is záratná a szörnyeteg kétlábút. És innen kicsit sántít ez az egyenjogúságosdi.

Hirdetés