Temesvár lesz Európa kulturális fővárosa 2021-ben

Vége az izglamaknak, de a várakozás utolsó perceinek izgalmát itt olvashatják vissza. Főváros költözik Erdélybe – percről percre.
Hirdetés

Kolozsváron két helyszínen várjuk, hogy megtörténjen másfél óra múlva a nagy bejelentés. A Főtéren performansszal lehet elütni a várakozási időt, már készül hozzá a hangosítás és a díszlet. A Bulgakovban pedig egy tucat magyar kultúraszervezőt faggatnak majd erről a fővárosságról.

Vida Noémi, Nagybánya alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta: optimistán jött el Bukarestből, ahol a csütörtöki nap folyamán az illetékesekkel közösen sikeresen megvédték a pályázatot. Az általános közhangulat is pozitív a városban. Természetesen arra számítanak, hogy megnyerik a fővárosi címet. Külön eredményvárót nem szerveztek, mivel ma kezdődik a Főtér Fesztivál a városban, mely eleve egybegyűjti mindazokat, akik drukkolnak Nagybánya sikerének. 

Felhívtuk Farkas Imrét, Temesvár alpolgármesterét is, aki elmondta: a bánsági város fegyelmezetten várja az eredményhirdetést. Arra a kérdésünkre, hogy mire tippel, ki fogja megnyerni az Európa Kulturális Fővárosa címet, nevetve mondta: természetesen Temesvár.

Temesvár egyébként a Bánság Filharmónia épületében szervezett eredményvárót 17 órától. A helyi sajtó beszámolója szerint a közhangulat feszült, mivel a többség úgy látja: mind a négy városnak esélye van arra, hogy elnyerje a címet.

Hirdetés

És ez volt az önök, olvasók tippje az eredményhirdetés előtt:

Hirdetés
Temesvár 48,5 millió euróból lesz kulturális főváros
2016-09-16 21:02:00

Nagyon meg volt hatva, amikor a nemzetközi zsűri ma bejelentette Bukarestben, hogy Temesvár lesz Európa kulturális fővárosa 2021-ben  – mondta Nicolae Robu, a város polgármestere. A neheze viszont még csak most jön – figyelmeztetett, hatalmas felelősséggel jár, hogy a város tisztességesen készüljön fel és viselje ezt az értékes címet.

Temesvár 48,5 millió eurós költségvetést állított össze az kulturális fővárosi programok megvalósításához. Ebből húszmilliót a helyi költségvetés, ötmilliót a megyei, másfél milliót pedig az Európai Bizottság fog biztosítani. A polgármester arra számít, a maradék 22 milliót Románia központi büdzséje állja.

Pályázatát a fény metaforájára és a Béga csatorna összekötő erejére építette fel, ezt itt részleteztük.

A kolozsváriak igénye szerint, de megvalósítanák a fővárosi projektben foglaltakat
2016-09-16 20:30:00

A Kolozsvár – 2021 Európa Kulturális Fővárosa Egyesület, mely az önkormányzattal karöltve kidolgozta a kincses város pályázatát, a Facebookon gratulált Temesvárnak a cím elnyeréséhez.

Azt írják, hogy hat év alatt Kolozsvárnak sikerült egy egyedi kulturális stratégiát kidolgozni, melyre méltán lehetnek büszkék egy olyan városban, mely az európai útra lépve kíváncsian „tépte fel” gyógyuló sebeit. 

Köszönetet mondtak minden támogatójuknak, és elégedetten szóltak arról, ahogyan Kolozsvár közösségei viszonyultak ehhez a projekthez. 

Emil Boc polgármester azt nyilatkozta: annak ellenére, hogy a fővárosi címet nem sikerül elnyerni, folytatni fogják az egyesület munkáját, és a pályázatban foglalt tervek a közösség igényei szerint meg fognak valósulni. 

 

 

Sajnos jövőre nincs új esély a kultfővárosi címre
2016-09-16 18:11:00

Sőt, azután se. Az érvényben levő szabályzat értelmében, ami itt meg itt böngészhető, Kolozsvárnak (Románián belül) 2034-ig biztos nem lesz új esélye labdába rúgni, ugyanis a kártyák le vannak osztva addig.

De nem baj, lehet kultúrát csinálni fővárosi cím nélkül is. Amúgy meg Kolozsvár továbbra is Erdély Fővárosa, és hát csinálódik itt a kultúra minden nap. Reggeltől estig és viszont.

Temesvárra koccintottunk Kolozsvár Főterén
2016-09-16 17:54:00

Örökkévalóságnak tűnt, míg végre bejelentették, melyik város nyerte Európa Kulturális Fővárosa címet, miközben egyre többen gyűltek össze Mátyás király szobra előtt, hogy élőben hallgassák a zsűri bukaresti értékelőjét.

Kolozsvár Főtere

A telefonos kapcsolattartón érkezett a hír először: Temesvár nyert. Ahogy illik, a láthatóan csalódott kolozsváriak tapssal gratuláltak a győztesnek, sőt, hogy ne vesszenek kárba, a győzelemi ünnepségre előkészített pezsgők is előkerültek.  

A csalódottság ellenére bíztató szavakkal, három nyelven búcsúztak az eredményváró szervezői: nem volt hiábavaló a pályázatra szánt idő, hiszen rengeteg jó ötlet született, és összefogásra ösztönzött az elmúlt néhány év.

Nemcsak Temesvárnak jár tehát a taps, hanem minden olyan civilnek, aki komolyan vette a feladatot, és adott annyi önbizalmat a kincses városnak, hogy úgy érezze, akár Európa kulturális fővárosa is lehet.   

Kolozsvár volt és maradt Erdély Kulturális Fővárosa,
2016-09-16 17:48:00

a Kárpát medence kincses városa – írja Horváth Anna a Facebookon azután, hogy Bukarestben bejelentették, Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben.

 
Kolozsvár alpolgármestere gratulál Temesvárnak, és köszöni „mindazoknak a munkáját, erőfeszítését, hozzájárulását, akik időt, energiát nem sajnálva, konfrontációkat is felvállalva segítették ezt a pályázatot”.
 
Szerinte az elmúlt hat év küzdelme kötelezi a városvezetést, hogy mindazt a vállalást, mindazon álmokat, célkitűzéseket, projekteket, amelyek a cím elnyerésének jegyében megfogalmazódtak, továbbvigye, valóra váltsa. „Bízom magunkban, bízom Kolozsvárban, hogy együtt képesek leszünk továbbmenni az úton, amelyen elindultunk” – üzeni Horváth Anna.
Szomorú taps Temesvárnak
2016-09-16 17:38:00

Mindenki örül persze és gratulál Temesvárnak itt a Bulgakov teraszán is, de az alaphangulat a csalódottság. Azért vagány lett volna, ha Kolozsvár nyer...

Meghívottak a Bulgakovban

 

Közönség a Bulgakovban

Utána nagyon gyorsan szétszedték az élő közvetítést biztosító felszerelést, és asztaltársaságokra bomlottak a meghívottak és a közönség.

Kolozsvár párhuzamos társadalmai 2021-ben sem találkoznak?

És Temesvár!
2016-09-16 17:32:00

És ebben a pillanatban a közönségből érkezik egy szó: Temesvár! Mindenki egymásra néz. Valahogy nem így vártuk a döntést. És igen!!! 2021-ben Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa. Felzúg a taps a kolozsvári csapatnak, aztán szomorúan elhangzik, hogy hát gratulálunk a sikeres ellenfélnek.

És Steve Green már a pályázatokat lobogtatja
2016-09-16 17:30:00

Közben a megszakadt kapcsolat újra létrejött, és Farkas András azonnal mondja is, hogy Steve Green éppen a döntős pályázatokat lobogtatja. Nagybánya, Bukarest, Kolozsvár, Temesvár. Ismét nő a feszültség.

Nyelvi kérdés vagy nem nyelvi kérdés?
2016-09-16 17:28:00

Vagyis miért kellett a magyar nyelvi kérdést tematizálni a pályázatban, érkezik a kérdés a közönségből. Nem, nem nyelvi kérdésről van szó, jön rögtön a felelet is, hanem inkább arról, hogy Kolozsváron például a román és a magyar közösség nagyrészt párhuzamos világokban él, kevés az átjárás és ezt bizony tematizálni kell, azon a szinten, hogy milyen megoldásokat lehet találni a párhuzamos világok közelítését egymáshoz.

Itt Kolozsváron épp megszakadt a kapcsolat
2016-09-16 17:26:00

Ez azt is jelenti, hogy ha pont most jelentik be az eredményt, akkor mi pont annyira értesülünk róla, mint egy ősember. 

Ha nem Kolozsvár, akkor Nagybánya
2016-09-16 17:15:00

Mert Nagybányában van fantázia, ott lehet a legnagyobb helyi változás, ráadásul partnerséget kötött Kolozsvárral: ha Nagybánya nyer, akkor Kolozsvár lesz a lebonyolítási partnere, és fordítva, közölte Farkas András, a Pont Csoport elnöke, aki nyakig belemászott Kolozsvár kultfővárosi pályázatába.

Szerinte Romániában ha volt is politikai befolyás a döntésre, az nagyon-nagyon kicsi volt. És szerinte alig félórája hozta meg a döntést a zsűri, majd pár hét múlva hozzák nyilvánosságra az indoklást.

Még 15 perc és minden kiderül
2016-09-16 17:01:00

Együtt nyerünk, együtt veszítünk, egy közösség vagyunk – ezek a legfőbb üzenetek Kolozsvár Főterén. 

Kisvárosi életet szeretnénk?
2016-09-16 16:58:00

 Kolozsváron sokan, miközben a kakast áruló néni is hasznot húz a nagy kulturális rendezvényekből - ez a benyomása Gergely Zsuzsa kulturális újságírónak. Viszont el kellene döntenünk, hogy részt veszünk egy nagyvárosi kulturális életben, vagy inkább csendre vágyunk, és akkor jobban járunk, ha elköltözünk egy nyugodtabb és olcsóbb kisvárosba.

A kultfővárosi cím elnyerésétől nagy infrastrukturális beruházásokra vár Nagyszeben példájára, hogy több hostel és kemping jöjjön létre, mert a szálláskínálatból például ez nagyon hiányzik.

Álmos eredményvárás a Főtéren: de hol a kivetítő?
2016-09-16 16:50:00

Olyan ez a péntek délután Kolozsvár Főterén, mint bármelyik nap: turisták jönnek-mennek, emberek kedélyesen beszélgetnek a padokon, illetve annak a kevés fának az árnyékában, mely megmaradt még a téren. Néha felszólal valaki, hogy megtörje a túl hosszan tartó csendet. A stábtagok (?) fotózkodnak a kétnyelvű táblával. Mátyás meg – mint mindig – türelmesen figyel. Már csak egy kérdés marad: honnan tudjuk meg, mikor hirdetnek eredményt, ha nincs kivetítő? 

Nem várakozunk túl sokan
2016-09-16 16:41:00

így együtt a Bulgakovban, nagyjából annyi sajtós ül a teraszon, mint ahány embert meghívtak beszélgetni a Pont csoportosok. A kultfővárosi verseny nagyon az elit ügye maradt, kíváncsiak vagyunk, mennyiben marad ez így a következő években.

Ennek megfelelően a beszélgetés is eléggé belterjes, senki se mond falrengető újdonságokat vagy sarkos véleményeket, viszont mindenki bizakodva izgul.

Megtudtuk Bordás Bea művészettörténésztől, hogy pang az élet a múzeumokban, az alkotókon és barátaikon kívül nem igazán érdekelnek senkit a kiállítások, és a múzeumok sem találták még ki, hogyan és milyen tevékenységekkel tegyék izgalmassá és otthonossá számunkra a múzeumok termeit.

Gergely Zsuzsa rádiós újságíró például a taxisokon méri fel, mennyire jutott el hozzájuk az éppen zajló nagyszabású kulturális rendezvény híre, és a TIFF-en kívül másról nem szoktak hallani. És a TIFF-ből is csak a főtéri vetítéseket ismerik.

Kolozsvár Főterén egyelőre nem túl nagy a mozgás...
2016-09-16 16:37:00

 ...a szereplési vágy sem teng túl az eredményváró résztvevőiben. A feladat pedig egyszerű lenne: adott egy mikrofon, amely elé ki lehet állni, és el lehet mondani, miért nagyszerű város Kolozsvár. Románul, magyarul és roma nyelven szólaltak fel egyelőre a szervezők.

Eredményváró Kolozsvár Főterén

Öt év múlva már nem fog számítani a fővárosi cím
2016-09-16 16:26:00

 Ezt Halmen József zenész, DJ, rendezvényszervező mondta, mert Kolozsvár pezsgése akkor is folytatódni fog, ha elnyeri a címet, és akkor is, ha nem. Szerinte 80% az esély arra, hogy Kolozsvár nyeri, és ő titokban Temesvárnak is nagyon szurkol.

Meghívottak

Halmen József a többi meghívott előterében

Nem kellene felszámolni a párhuzamos társadalmakat Kolozsváron
2016-09-16 16:21:00

– véli Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, aki szerint a Magyar Napok nagyjából egyidős azzal a kezdeményezéssel, hogy Kolozsvár megpályázza a kulturális fővárosi címet. Az viszont fontos, hogy az egymással párhuzamos életet élő közösségek tiszteletteljes tudomást vegyenek egymásról.

Horváth Anna nagyon izgul
2016-09-16 16:13:00

De persze nagyon reménykedik is abban, hogy Kolozsvár nyer, mert a többi erdélyi városhoz képest 15 éves lemaradással indult fejlődésnek a Funar-korszak miatt.

Meg azért is, mert vele indult az élő közvetítés innen a Bulgakov teraszán.

Horváth Anna 

Két órán át mutatták be a pályázatot
2016-09-16 16:07:00

 ma reggel Bukarestben – mondta Hegedüs Csilla, aki része a csapatnak, amely az utolsó száz méteren próbálja menyerni a versenyt Kolozsváron. Szerinte jól ment a bemutató, a zsűrinek tetszett, és azt javasolta, negyed hatkor menjünk ki a Főtérre, hogy együtt legyünk az eredmény bejelentésekor azokkal, akik ott várakoznak.