Házi őrizetben maradnak a székely „terroristák”

A román igazságszolgáltatás nagyon-nagyon komolyan veszi az ügyet.
Hirdetés

Meghosszabbította Beke István Attila és Szőcs Zoltán házi őrizetét a bukaresti táblabíróság – írja a Háromszék. A védőügyvédek a keddi tárgyaláson az eddigi házi őrizet helyett hatósági felügyeletet kértek védenceik számára, azonban ezt a taláros testület elutasította, törvényesnek és megalapozottnak ítélve a házi őrizet meghosszabbítását.

A valós indoklás ezúttal is hiányzott, a vádhatóság érvelése kimerült abban, hogy a vármegyések maradjanak házi őrizetben, mivel „veszélyt jelentenek a közösségre nézve és csupán egy »kis társulás« akarja őket itthon, szabadon látni”. A tárgyalás alig  tíz percig tartott.

Szeptember 20-án a bukaresti táblabíróságon tűzték ki Beke István Attila és Szőcs Zoltán első nyílt tárgyalását.  A vád rendkívül súlyos: Beke István Attilát közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják.

A HVIM erdélyi aktivistáit azzal gyanúsítják, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben.

Hirdetés