Magyarázkodni kényszerült a luxemburgi külügyminiszter

Nekiment Magyarországnak, de több európai vezető lehurrogta.
Hirdetés

A Magyarország uniós tagságának megvonásáról szóló kijelentés ébresztő volt a pénteki pozsonyi rendkívüli uniós csúcstalálkozóra – mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Süddeutsche Zeitung című német lapnak, amely szerdai számában tette közzé Asselborn magyarázatát.

A szocialista politikus a magyar kormány tevékenységéről a Die Welt című német lapban előző nap megjelent interjúban tett kijelentéseiről szólva hangsúlyozta, hogy „nem egy nép vagy egy ország ellen” akart felszólalni. Hozzátette, úgy érzi, nagy veszélybe került az Európai Unió.

„Alapító atyáink és anyáink tudták, hogy a közösséget nemcsak struktúrákra kell felépíteni, hanem értékekre is” – fogalmazott.

Jean Asselborn elmondta, mélyen felkavarja, hogy egy egész országot teleplakátolnak menekültellenes lózungokkal, és éles szavait ébresztőnek szánta az EU jövőjéről – Nagy-Britannia részvétele nélkül – tartandó pénteki uniós csúcsra.

„Nem maradhatunk közömbösek. A közöny ellen szólaltam meg. Egész Európának meg kell mozdulnia, különben mindent tönkreteszünk” – mondta a luxemburgi külügyminiszter a Süddeutsche Zeitungnak.

Hirdetés

Jean Asselborn a Die Weltben kedden közölt interjúban kiemelte, hogy elfogadhatatlan az uniós alapértékek súlyos sérelme, ezért ideiglenesen vagy véglegesen ki kell zárni az EU-ból az olyan tagokat, mint Magyarország, ahol „kerítéseket építenek háborús menekültek ellen”, vagy ahol megsértik a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A luxemburgi külügyminiszter megnyilvánulása után több európai vezető is Magyarország védelmére kelt. Többet között a német, az osztrák, a lett és a litván külügyminiszter, a cseh kormányfő és az államelnök, valamint az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője szólalt meg és utasította el Asselborn kijelentéseit.

Hirdetés