„Magyarországot zárják ki az EU-ból!”

Ezt követeli a luxemburgi külügyminiszter.
Hirdetés

Ideiglenesen, de akár véglegesen is ki kellene zárni az Európai Unióból az olyan országokat, mint Magyarország, amely kerítéseket épít a menekültek ellen, nem tartja tiszteletben a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét – jelentette ki Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter.

A német Die Weltnek nyilatkozó politikus szerint csak így lehet biztosítani az EU belső kohézióját és megóvni értékeit.

„A kerítés, amit Magyarország épít a menekültek távoltartására, egyre hosszabb, egyre magasabb és egyre veszélyesebb. Magyarország nem áll távol attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen. A legrosszabbra számíthat bárki, aki át akar jutni a kerítésen” – fogalmazott Asselborn.

Szerinte Magyarországnak semmi esélye nem lenne az EU-tagságra, ha most kívánna csatlakozni. A külügyminiszter azt javasolja, hogy módosítsák a szabályokat: egy ország EU-tagságának felfüggesztése ne legyen egyhangú szavazáshoz kötve.

Szijjártó: Asselborn nagyképű, frusztrált, komolytalan figura

„Eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura”, látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, „kioktató, nagyképű, frusztrált”. Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de „magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül” – reagált Asselborn vádjaira Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. Hozzátette: „rendes nihilistaként” fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

A külügyminiszter közleményében hangsúlyozta: ezzel szemben Magyarország történelme során mindig Európát védte, és most is ezt teszi. A magyar emberek október 2-án véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és „a Jean Asselborn típusú figurákról” – közölte, megjegyezte: ez a jogállam.

Hirdetés