A sziúkkal nem packázhat még az olajlobbi sem

Mintha kamaszkorunk indiánregényei elevenedtek volna meg egy amerikai rezervátumban.
Hirdetés

Mindnyájan láttunk már olyan westernfilmet vagy olvastunk regényeket, amelyekben megérkezik az agresszív, mindent letaroló olajcég (esetleg vasúttársaság) a Vadnyugatra, és az ott élő rézbőrűek érdekeivel és akaratával mit sem törődve, az ő földjeiken keresztül akarják lefektetni a vezetékeiket/vasúti síneiket (emlékezzünk csak, hogyan került Old Shutterhand az indiánok közé…).

Szó szerint egy ehhez hasonló eset ismétlődött meg a minap – évtizedekkel a Vadnyugat hőskora után – egy észak-dakotai rezervátumnál. Ott ugyanis már több mint egy hónapja tiltakoznak sziú és póni őslakosok az ellen, hogy a Dakota Access nevű cég a rezervátumon keresztül építse meg a gázvezetékeit.

Az építkezés tönkretenné az őslakosok szent helyeit és jelentős környezeti kárt okozna – ha sikerülne megvalósítani. Az amerikai szövetségi bíróság harminc napra ugyan leállította a műveletet, néhány napja azonban elutasította az indiánok beadványát a vezeték megépítésének végleges leállításáról.

A helyzet egyre feszültebbé vált, az Álló Szikla rezervátumban fegyvertelen indiánok állnak szemben a cég biztonsági őreivel.

Hirdetés

Mielőtt azonban valódi összecsapásra került volna sor, megérkezett a „felmentés”: az Obama-kormányzat, rögtön a bírósági döntés után ugyanis elrendelte az építkezés leállítását, és újabb környezettanulmányokat kért.

„Ez egy történelmi pillanat itt, az indiánok földjén” – nyilatkozta Dave Archambault II, az Álló Szikla sziú törzs főnöke, hozzátéve: „A munkának azonban nincs vége, végérvényesen meg kell védenünk szent helyeinket és vizeinket.”

Hirdetés